Архив

Печат

Киев продължава по пътя на държавния тероризъм

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Новите украински власти нямат намерение да спрат водната блокада на Крим

Украйна за пореден път заяви, че няма да отвори Севернокримския канал, по който вода от Днепър постъпваше в Крим. Киев продължава водната блокада на полуострова вече пет години. По този начин освен затрудненията за населението, се нанасят огромни щети на околната среда и селското стопанство. Въпреки трудностите реколтата на пшеница и грозде в Крим днес е по-богата, отколкото до 2014 година, когато полуостровът бе украински.

Представителят на президента на Украйна Антон Кориневич даде абсурдно определение на политиката на Киев: „Ние имаме право да преградим канала, който доставя вода на Крим от Днепър, защото това не е естествен ресурс, а техническо съоръжение”. Ръководството на Крим предложи да се проведат преговори с Украйна за пускане на вода по канала, но Киев отказа, както можеше да се очаква. Вицепремиерът на Република Крим и неин постоянен представител към президента на Русия Георгий Мурадов отбеляза, че жителите на Крим като руски граждани имат законното право да ползват водите на Днепър, тъй като реката извира на руска територия.

Опитите на Украйна да лиши населението на Крим от прясна вода е форма на държавен тероризъм”, заяви лидерът на републиката Сергей Аксьонов. „Водната блокада не доведе до резултатите, на които Киев разчиташе. Няма дефицит на питейна и вода за селскостопанските нужди, икономиката на полуострова се развива, разраства се туризмът. Това обаче не отменя факта, че да бъдат лишени от прясна вода 2 млн. души, всъщност е проява на държавен тероризъм”, каза той. Според него решенията на новото украинско ръководство свидетелстват за „крайно ниското качество на човешкия материал, който запълва коридорите на властта в съседната държава” и за това, че в Украйна президентите и политическите лозунги се сменят, но политиката остава една и съща.

Действията на Киев са незаконни и по смисъла на редица международни споразумения и норми. „Севернокримският канал черпи вода от Днепър, който е трансгранична река — минава по териториите на Русия, Беларус и Украйна, и попада под разпореждането на много международни документи, включително на Водната конвенция на ООН от 1992 година.

Въз основа на тях Русия може да потърси правата си в международния съд”, обясни юридическият експерт Александър Молохов.

Когато преди пет години украинските власти изградиха бент в Херсонска област, с който преградиха канала, те искаха да унищожат земеделието на полуострова и да накажат жителите му за волята им да се завърнат в Русия. До 2014 година каналът осигурвяше 85 процента от нуждите на населението в Крим от прясна вода и за поливането на 140 хиляди хектара селскостопанска земя. Русия веднага взе мерки за преодоляване на водния дефицит: чрез нови канали започна прехвърлянето на вода от източници на руска територия, изградени бяха много артезиански кладенци и специални хранилища за дъждовна вода, подготвят се проекти за пречиствателни станции за морска вода.

/​”Русия днес”/