Архив

Печат

Болтън обвини Русия в кражба на технологии

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън обвини Русия в кражба на американски технологии, свързани със създаването на хиперзвуково оръжие. Това стана по време на интервю за „Гласът на Америка”, когато журналистът помоли Болтън да коментира инцидента на военния полигон край Северодвинск. „Този инцидент свидетелства за това, че макар руската икономика да е с размерите на холандската, тя (Русия) харчи достатъчно средства за отбрана, не само за да модернизира своя ядрен арсенал, но и за да създаде нови видове средства за доставка — хиперзвукови планиращи летателни апарати, хиперзвукови крилати ракети, в значителна степен откраднати от американските технологии”, каза Болтън. По думите му този потенциал и възможността да бъде предаден и на други страни остава реален проблем за Съединените щати и техните съюзници. По повод инцидента Болтън каза, че „възможно е нещо да не е тръгнало както трябва”. 

Преди това прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков отказа да коментира инцидента в Северодвинск и призова журналистите да се ориентират от информацията на руските организации, в частност на организацията, провеждала изпитанията, а не на заявленията на американския лидер Тръмп. В Twitter Тръмп написа, че САЩ са получили много ценна информация от експлозията на ракетен двигател в Русия и че разполагат с подобни ракети, макар и с „по-напреднали технологии”. 

Не закъсня реакцията на изказването на Болтън от Държавната дума. Първият зам.-председател на комитета по отбрана Александър Шерин поиска САЩ да представят ракетата, чиято технология уж била открадната от Русия. Той нарече неприемливи и некоректни обвиненията на Болтън и добави, че за САЩ отдавна не съществува понятие като етика в международните отношения. По думите на Шерин именно САЩ преуспяват в кражбата на технологии. „Те изведоха от Германия специалисти, което им помогна да създадат атомната бомба, която после използваха в Япония”, напомни Шерин. 

/​”Русия днес”/