Архив

Печат

Съратник на русофоб пристига в Москва?

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Сред вероятните имена за бъдещ нов посланик на САЩ в Русия се спряга Стивън Бигън. В момента той е главен представител на президента в преговорите със Северна Корея. Прави впечатление, че той бе един от близките съратници на известния със своята антируска дейност и покоен вече сенатор Маккейн.

Наред с това 56-​годишният бизнесмен, дипломат и правителствен чиновник в периода 1992 – 1994 година е бил член на директорския съвет на Руско-американския фонд за икономическо развитие и директор на Международния републикански институт в Москва, признат през 2016 година за нежелателна организация в Русия. Тогава още се появиха подозрения за неговата съмнителна роля в сложните събития, които водеха страната към разпад и разпродажба на безценица на големите руски индустриални предприятия.

Стивън Бигън е роден в Детройт в полско еврейско семейство. Дипломирал се е в Мичиганския университет, където специализира по история на Русия и руски език. Той е от поколението на онези „русоведи”, които са започнали своята кариера като „съветолози”. За тях е характерно, че събират информация за живота в страната, където работят, главно от докладите на разузнавателните служби на САЩ и че правят прогнозите си по начина на подреждане на първите лица в трибуната на мавзолея. Сега обаче трибуната не се използва, което много затруднява работата на американските дипломати и „русоведи”. Всички обаче отбелязват, че Бигън сравнително добре познава Русия и ще разчита главно на собствените си познания и опит. /”Русия днес”/