Печат

Не виждам и не чувам!

НАТО е в паника от руските средства за радиоелектронна борба

В минали времена, когато в социалистическите страни имаше любители на радиостанциите „Свобода“ и „Свободна Европа“, беше много трудно да се уловят „вражеските гласове“ в УКВ диапазона и на средни вълни. „Гласовете“ се губеха, а понякога съвсем изчезваха. Хората смятаха, че работят заглушителите на КГБ, за да не допуснат „истината от Запада“. По принцип вероятно е било така, само че специалните служби не са имали пряко отношение към това, функциите се изпълняваха от военните подразделения за радиоелектронна борба (РЕБ), които се развиваха активно още от 30-те години на миналото столетие.

Системите за РЕБ винаги са били към военното разузнаване и днес са основна организационна структура на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на руските Въоръжени сили. Това представляват едни невидими сили със специално предназначение, способни да намерят и да помогнат да бъде унищожен противника, който не може да бъде открит визуално. Руската армия постигна големи успехи в развитието на средствата за РЕБ, в това число и специализираните, предназначени за противодействие на радиолокационните системи за откриване, за разбиване на каналите за връзка в различни диапазони, в това число и граждански. Това е общопризнат факт и дори военните в САЩ нееднократно признаваха, че изостават от Русия в усъвършенстване на методите за РЕБ.

Сега американските военни напълно признаха своето безсилие в тази област, като заявиха, че личният състав се обучава лошо в прийомите на РЕБ, а провежданите учения са прекалено елементарни. Американското издание „Брейкинг Дифенс“ например цитира полковника от САЩ Гари Лайк, който констатира, че американската армия по-бавно от другите усъвършенства методите за РЕБ, а по време на учения военнослужещите дори не изключват мобилните си телефони, издавайки точното си местоположение. Тук може да си спомним и думите на командващия силите на НАТО в Европа генерал-лейтенант Бен Хаджес, който смята, че „руските подразделения за РЕБ притежават значителни възможности“. Подкрепя го и бригадният генерал Франк Горенк: „Постиженията на Русия в областта на радиоелектронната борба свеждат към нула предимствата на високотехнологичното оръжие, което е на въоръжение в НАТО.“

Американците не за първи път осъзнаха и признаха, че най-новото руско електронно оръжие е способно напълно да парализира функционирането на електрониката, поставена на ракетите, самолетите и корабите. Можем да смятаме за христоматийна историята с ескадрения миноносец на ВМС на САЩ „Доналд Кук“, снабден с мощната система за ПРО „Иджис“, чиято електроника беше напълно неутрализирана с помощта на станцията за РЕБ „Хибини“ на руския фронтови бомбардировач Су-24. Тогава американските моряци просто не видяха самолет на радарите си, въпреки че той извърши над 10 имитиращи атаки заходи към кораба. Тогава „Кук“ спешно се отправи към натовския кей в румънския Констанца.

Да си спомним и по-пресен пример за използване на РЕБ, когато руските станции „ослепиха“ Норвегия. Тогава Норвегия, страна от НАТО, на чиято територия се намира станция за проследяване на руските подводници в Баренцово море, а САЩ строят там своя РЛС, се оплака, че руските комплекси за РЕБ „заглушават“ сигналите на GPS и представляват сериозна заплаха за сигурността на страната. Дори бяха представени изображения, на които може да се види диапазонът на работа на GPS сигнала и установените смущения, които на практика напълно заглушават нормалната работа на системата за глобално позициониране в радиус от 150 – 200 км. 

Американците неслучайно се оплакват от ниския потенциал на своите средства за РЕБ и необучеността на личния състав. В продължение на няколко десетилетия нито САЩ, нито другите армии от НАТО не са воювали в условия на нарушаване на свръзката, поради което развитието в областта на РЕБ е затормозено. А американското разузнаване притежава мощен потенциал, който позволява да се „прослушва“ целият свят. 

Русия отделя на средствата за РЕБ особено значение, разглеждайки ги като един от елементите на въоръженията и постоянно ги усъвършенства. Прословутите „заглушители“ на КГБ намериха своето предназначение в армията. Средствата за РЕБ се използваха активно във войната в Афганистан, в бойните действия в Чечня, където откриваха свързочните средства на противника. Сега в Сирия РЕБ позволява успешна борба с въздушни цели, в това число и с безпилотни дронове, лишавайки ги от управление и принуждавайки ги да кацнат.

Руският Отбранително-промишлен комплекс доставя за войските многобройни средства за РЕБ с различно предназначение. Това е цял арсенал, в който влизат както „тежки“ комплекси, така и портативни станции, които могат да бъдат използвани на равнище армейски подразделения. Ако мобилният комплекс „Ртут-БМ“ е предназначен за защита от артилерийски снаряди с радиовзриватели, системата „Инфауна“ неутрализира взривателите на високоточните ракети „въздух-земя“, а също така поразява средстата за свързка и управление. Споменатият авиационен комплекс „Хибини“ прави самолета невидим за радиоелектронните средства.

Мъничетата“ в семейството на руските средства за РЕБ са портативните и малогабаритни комплекси от типа „Пишчал“, „Сапсан-Бекас“, „Соларис-Н“, които са удобни и ефективни при използването срещу безпилотни летателни апарати. „Пишчал“ например тежи общо 3,5 кг, външно наподобява автомат и действа на 2 км в условия на пряка видимост на целта. Принципът на действие е основан върху дистанционна постановка на смущения в честотите на спътниковите навигационни системи и канали за свързка и управление. „Сапсан-Бекас“ може да открива цели на разстояние до 10 км, проследява неговото придвижване и го извежда от строя на дистанция 6 км. Системата е оборудвана по принципа „свой-чужд“ и не оказва въздействие върху летателните апарати, които са внесени в базата данни на комплекса.

Мобилните системи „Красуха-4“ и „Москва-1“ паралзизлират настъпателното и отбранителното оръжие от всякакъв тип. Известно е, че „Крусуха“ неутрализира спътници шпиони, наземни радари и авиационни системи „АУАКС“ в радиус от 300 км, като прави руското въоръжение абсолютно невидимо. Предполага се, че именно с участието на „Красуха-4“, която преминаваше изпитания в Близкия изток, бяха неутрализирани 36 американски крилати ракети „Томахоук“, изстреляни по сирийска авиобаза от ескадрен миноносец. Както се предполага, руският комплекс за РЕБ е дал на ракетите „лъжлива следа“, в резултат на което те са паднали в морето, без да долетят до целите.