Печат

ВВЕР-1200 е единствен в света

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 бе пуснат в търговска експлоатация 30 дни по-рано от планираното, съобщиха от „Росатом“. 

Стотици атомни специалисти допринесоха за осъществяването на този проект. Енергийната система на Русия е допълнена с нов мощен източник. Сега имаме референтен проект на АЕЦ с два енергоблока, който да предложим на чуждестранните пазари“, заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ по оперативно управление Александър Локшин. 

Натрупахме огромен опит при строителството, организацията на производството, поръчките, доставките и финансирането при непрекъснато повишаване на ефективността. Това е решаващо за покриване изискванията на модерните пазари и за предизвикателствата при изграждане на АЕЦ“, добави той.

ВВЕР-1200 е водещ реактор, създаден от „Росатом“ от поколение „три плюс“ и единствен подобен в света, който се строи серийно. Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 е третият от поколение „три плюс“, работещ в Русия. Пускането на реактора увеличава дела на атомната енергия в мрежата на Централна Русия до 27%, като по този начин се предотвратява изпускането средно на четири милиона тона парникови емисии в атмосферата.

Иновативният енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 има редица икономически предимства в сравнение с предишното поколение (ВВЕР-1000). Той е с 20% по-мощен, изисква 30 – 40% по-малко оперативен персонал, а животът му е с продължителност над 60 години, с възможност за удължаване с още 20 години. 

Финландия, Унгария, Китай, Бангладеш и Беларус вече избраха проекти за изграждане на реактори от поколение „три плюс“ с руски дизайн. Днес „Росатом“ строи 36 енергоблока с реактори ВВЕР по света, които се намират на различни етапи от осъществяването си.