Печат

Голям смях падна в Белия дом

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

Премиерът Борисов се прояви като главен лобист на американското присъствие на българския енергиен пазар

Бойко Борисов би път до Вашингтон, за да отвори там широко българската сергия за американската стока. Домакинът Тръмп като истински бизнесмен от сърце му се възрадва и обеща тутакси да прати група съгледвачи да огледат на място българския пазар в разни сфери, за да оценят файдата, която ще имат от алъш-вериша. После двамата дълго и самодоволно се смяха. Размениха си комплименти за договорените сделки. Венец на гостувката бе подписването на Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление. „Не с всеки се подписва такъв документ”, не забрави да се похвали премиерът.

Стана ясно, че пратениците на Тръмп, проучващи у нас условията и възможностите за настаняване на американските фирми, се интересуват главно от енергетика. Силно възбуждат апетита им атомните централи „Белене” и „Козлодуй”. Съобщено бе, че Бойко и Доналд са си говорили за двата стратегически обекта цели 15 минути. „Досега се говореше, че „Белене” е руска централа, а това не отговаря на истината — тя е 100 процента българска централа. Част от технологията е руска, но имат принос германски компании. Реална възможност има да влезе и General Electric. Важно е да се знае, че ядреното гориво ще е примерно на Westing House”, обяви гордо премиерът. Бързо обаче пресметна, че трябва да направи предпазлива крачка назад и добави: „Давам само пример за възможна схема — това е един разкошен проект”.

Президентът милиардер, чиито усилия напоследък са насочени към осигуряване пазар за скъпия американски втечнен газ, е одобрил амбицията на България да стане газоразпределителен център за региона. Не остава съмнение, че става дума за запълване на Бойковия хъб и с Доналдски газ. А той, както неотдавна бе обяснено от министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери, „има предимство, защото е наситен с молекули на демокрацията”. В подписаните документи е записано че, „България е стратегически газов хъб, който има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток — запад, сега се добавя и север — юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция.” „САЩ и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Ние подчертаваме нашето общо разбиране, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, независимост и конкурентоспособност за нашите икономики”, твърдят и гостът, и домакинът.

След срещата си в Белия дом, който също според Борисов е символ на демокрацията, той се отправи и към символа на свободната търговия — с директори на фирми от Американската търговска камара. След тази среща Борисов съобщи, че представители на големи фирми като Philip Morris, British American Tobacco предварително били информирали Тръмп, че България е станала за пример в борбата с контрабандата и той останал изненадан, като чул, че у нас контрабандата с цигари е само 3 процента.

Явно обаче това не е било достатъчно, за да изпълни американския президент с доверие към българските власти. Затова в съвместната декларация е останал текстът, че „САЩ насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж”. Няма съмнение, че във всяко благородно дело насърчаването винаги е добре дошло. Но Бойко можеше да отвърне на жеста и да се опита да вмъкне в текста на документа няколко окуражаващи думи в адрес на събеседника си. Защото на фона на чудовищната през последните години корупция по т.нар. високи етажи на властта в Америка, Тръмп също има нужда от морална подкрепа. Три години вече води пунически битки, а все не може да пресуши блатото на покварата.Нищо, когато Тръмп му върне визитата, както обеща, Борисов ще му върне жеста.

Докато в Белия дом двамата лидери описваха бъдещото мощно прииждане на американския втечнен газ в Европа, Москва и Анкара съобщиха, че е започнало запълването с гориво на двете тръби на „Турски поток” — едната за доставки на газ само за Турция и втората — за Европа. В началото на януари догодина се очаква на турския бряг напълно да бъде завършена наземната инфраструктура за газопровода. Тогава Владимир Путин ще посети Турция, за да открие „Турски поток” заедно със своя турски колега Реджеп Ердоган. Предстои трескав строеж на интерконекторни връзки и прокарване на тръби, за да може в Балканския хъб благополучно да се смесят молекулите на руския и американския газ. Ясно е кои ще имат количествено преимущество. Американските ще бъдат епизодично добавяни, за да се оправдае по-високата цена.