Печат

Киев заплаши, че ще краде от газа за Европа

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

Русия е готова на сътрудничество с Украйна както за транзита, така и за доставката на природен газ, като неговата цена може да бъде с 25 процента по-ниска в сравнение със сегашната, заяви Владимир Путин. Той добави, че риск от прекъсване на транзита на газ през Украйна съществува. Украинската компания „Нафтогаз” с новите си съдебни искове влошава ситуацията в преговорите с „Газпром” по постигане на компромис и подписване на нов договор за доставките и транзита.

Руският президент уточни, че Русия е готова да сключи споразумение с Украйна съгласно което и да е законодателство — украинското или европейското. „Ако Украйна успее да приложи европейското законодателство. Ако те успеят да го направят в оставащото до края на годината време — добре. Те са поели ангажименти пред Европа, не пред нас. Нека го направят, ние сме готови и на това. Но не всичко зависи от нас. Ето защо има риск от прекратяване на транзита”, каза Путин в отговор на журналистически въпрос за възможната опасност от прекъсване на транзита след 31 декември, когато изтича действащият между двете страни договор.

Тази седмица Киев заплаши, че ако не бъде подписан нов договор, след 1 януари 2020 г. ще започне да „складира” в хранилищата си руския газ, предназначен за Европа, защото той юридически се превръщал в безстопанствен при липсата на споразумение. С такава закана киевските преговарящи отиват на поредния — и може би последен, кръг от тристранните преговори за транзита на руския газ, който трябва да се състои на 29 ноември в Брюксел. Те се водят между представители на Русия, Украйна и ЕС.

От всички страни в Централна и Източна Европа България може да се окаже изложена на най-голям риск при евентуално прекъсване на транзита през Украйна, сочат данни на European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG). Резултатите показват, че при пиков ден и двуседмично върхово застудяване през зимата, съчетани с прекъсване на украинския транзит, някои страни в Югоизточна Европа ще бъдат изправени пред ограничаване на търсенето, т.е. пред дефицит. ENTSOG отбелязва, че намаляването на търсенето в Югоизточна Европа в такъв момент се дължи на ограниченията в местната инфраструктура, а прекратяването на износа не може да помогне да се избегнат тези ограничения. При прекъсване на транзита през Украйна през тази зима, търсенето в България в пиков ден ще се свие с 65%, най-много от всички засегнати страни. Следват Румъния (15%), Босна и Херцеговина (13%) и Гърция (12%). При двуседмично застудяване търсенето в България ще намалее с 62%, докато в Румъния то ще се свие с 10%, а в Гърция с 3%.

Основните констатации на ENTSOG за зимните доставки на природен газ продължават да поддържат тревогата сред европейските потребители. Направеният анализ показва, че европейското местно производство на газ продължава да намалява, а Югоизточна Европа остава силно изложена на риск в случай на транзитно прекъсване през Украйна в условия на високо търсене.

От друга страна ENTSOG подчертава, че нивото на съхранение на газ за 1 октомври е най-високото през последните 8 години — 1060 тераватчаса, което е следствие от високото ниво на съхранение.

С други думи, България и Цяла Европа отново може да бъдат изправени пред изпитанието на украинския шантаж. В продължение на 20 години вече Киев почти ритуално по новогодишните празници се весели с този номер. Тъкмо нежеланието на украинските власти да се откажат от него бе основната причина за прокарване на двата „Северни потока”. Вместо да се съобразяват със законите и поетите от самите тях ангажименти, в Украйна започнаха да хленчат. Дори новият президент Владимир Зеленски непрекъснато повтаря, че изграждането на „Турски поток” и „Северен поток-2″ сериозно ще подкопае енергийната сигурност на Украйна. Тези дни представители на „Нафтогаз” призоваха САЩ да побързат да наложат най-строги санкции и да предотвратят пускането на втората тръба по дъното на Балтийско море. Същевременно европейски експерти предупреждават, че макар делът на втечнения природен газ на пазара да се увеличава, този ресурс е крайно нестабилен и не позволява на Европа да разчита на него така, както на надеждния вариант за доставка на газ по тръбопроводи. Казано иначе — на руския газ.