Печат

Творчески срещи на Владимир Стоянов в Москва

Българският поет, литературовед, преводач, композитор и изпълнител на авторски песни Владимир Стоянов тази година отбелязва 60-годишния си юбилей. Творчеството му е тясно свързано с българската, руската и славянската култура. Той е и дългогодишен ръководител на Славянския център в СОК „Камчия” — културно и духовно средище за провеждане на българо-руски творчески проекти, писателски асамблеи, конкурси за млади писатели и преводачи и др.

В навечерието на Деня на народните будители Фондация „Устойчиво развитие за България” съвместно със Съюза на българските писатели, с любезното домакинство на посолството на България в Москва и лично на Негово превъзходителство посланик Атанас Кръстин, организираха и проведоха творческа вечер на Владимир Стоянов. Гербовата зала в посолството събра прочути литератори, творци и преводачи, приятели на България и много наши сънародници, които успяха лице в лице да се запознаят с мъдрите и добри послания на творчество на изтъкнатия български поет, преводач и изпълнител Владимир Стоянов, който се представи с прекрасен авторски спектакъл-концерт. Вечерта беше открита от посланик Кръстин, който връчи на твореца и подарък за достойния юбилей. Участие в представянето взеха проф. Борис Тарасов — завеждащ катедра за чуждестранна литература в литературния институт „М.Горки”, зам.-ректорът на института Сергей Дмитренко, посланик Анатолий Потапов — председател на Съюза на приятелите на България, председателят на Московската организация на писателите на Русия Владимир Бояринов, Станка Шопова — председател на фондация „Устойчиво развитие за България”, съветникът по култура в посолството ни Десислава Парушева, поетите Владимир Исайчев, Галина Дубинина, Наталия Тахназарова, художникът Леонид Феодор, Нина Гром, Лидия Анискович, Виктор Зиновиев и други творци. На срещата присъстваха и много български студенти. 

Владимир Стоянов се срещна и изнесе концерт за преподавателите и студентите в Литературния институт „Максим Горки”. В представянето участваха завеждащ катедра за чуждестранна литература проф. Борис Тарасов, преводачът Владимир Бабков, зам.-ректорът по научната и творческата работа Сергей Дмитренко. Втората среща бе в Московското отделение на Съюза на писателите на Русия, водена от председателя на съюза Владимир Бояринов и редактора на вестник „Литературная газета” Максим Замшев, присъстваха членове на ръководството на Московската писателска организация, писатели, поети и преводачи. 

На срещите бяха обсъдени насоки на сътрудничеството и нови съвместни проекти, особено готовността за приемане за обучение в Литературния институт „М.Горки” през 2020 година на български студенти в група по художествен превод.