Печат

Известната цигуларка Виктория Мулова идва в София

На 2 декември Софийската филхармония представя концерт с виртуозната цигуларка Виктория Мулова. Тя ще изпълни Концерт за цигулка от Шостакович под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

Родена в бедно семейство, Виктория осъзнава любовта си към цигулката в ранна детска възраст. Завършва Московската консерватория, а огромният й талант е причината властите в Съветския съюз да й разрешат да участва в конкурса „Сибелиус” в Хелзинки през 1980 г., откъдето си тръгва с първа награда.

Три години по-късно Виктория Мулова оставя цигулката си Страдивариус, собственост на Съветския съюз, на леглото си във финландски хотел и търси убежище на запад.

Мулова заживява в Лондон, а талантът и праволинейността й я извеждат на най-големите световни сцени, работи с най-известните солисти и най-добрите оркестри в цял свят.

Музикалната й интелигентност и смелата, ясна визия, с която свири, позволяват на музиката да достига директно до сърцата на слушателите. Днес Виктория Муллова е позната в цял свят като цигулар с изключителна гъвкавост и музикална цялост.

Последните новини около голямата цигуларка са свързани с турнето й в Австралия и Нова Зеландия, а отзивите за концертите там включват определения като брилянтни, забележителни, наситени с музика, впечатляващи и завладяващи.

Концертът на Софийската филхармония на 2 декември със солист Виктория Мулова, включва още две произведения, които ще изпълни националният ни филхармоничен оркестър с диригент Найден Тодоров — рапсодия „Вардар” на Владигеров и „Жар птица”, редакция 1919 година, на Стравински.