Печат

НАСА поиска от „Роскосмос“ места на кораба „Союз“

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) поиска от руската държавна корпорация „Роскосмос“ допълнителни места на космическия кораб „Союз“ за своите астронавти през 2020 и 2021 г. Това съобщи за РИА „Новости“ главният изпълнителен директор на държавната корпорация Дмитрий Рогозин.

Получих топло и съдържателно писмо от Брайденщайн (ръководител на НАСА), в което той се позовава на определена ситуация, свързана със забавянето на търговските кораби за доставка на американски екипажи до Международната космическа станция (МКС)”, каза Рогозин.

Както обясни ръководителят на „Роскосмос“, тестовете на американските търговски кораби ще бъдат завършени не по-рано от 2021 г., така че Русия e по-напред и ще бъде принудена да „свие“ своите екипажи.

За съжаление това нарушава нашите планове за набор от тестове и експерименти на борда на руския сегмент на МКС. Ще трябва да пожертваме нещо, като например да намалим екипажа си, за да осигурим място за нашите американски колеги“, добави той.

След искането на НАСА „Роскосмос“ е решила да отдели пари за изграждане на два допълнителни космически кораби „Союз“, поясни Рогозин.

Припомняме, че руските „Союз“ доставят всички членове на екипажи на МКС от 2011 г., откакто американската космическа совалка за многократна употреба Space Shuttle беше изведена от експлоатация. Към днешна дата последното място на американците е на кораба „Союз МС-16“, чието изстрелване е насрочено за март. То ще гарантира, че поне един астронавт ще остане на станцията до есента на следващата година.

Въпреки това Съединените щати разработиха нови управляеми космически кораби (Crew Dragon и Starliner) за изпращане на астронавти до станцията, но тяхното изстрелване бе многократно отлагано. В края на септември от американска страна заявиха, че поради постоянни закъснения НАСА вероятно ще придобие допълнително място на руския космически кораб „Союз“ през 2020 година.