Печат

В Сибир откриха опасен паразитен червей

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Учени установиха, че разпространеният в Западен Сибир вид плосък червей Opisthorchis felineus (голям чернодробен метил (Fasciola hepatica), може да причини едно от най-опасните усложнения при онкологично заболяване на жлъчните пътища — холангиокарцином. Този вид плосък червей обитава територии, разположени в реките Об и Иртиш. Заразяване с инфекцията на този вид води до описторхиаза и паразитно увреждане на черния дроб. Плоският червей също влияе върху епитела на човешките жлъчни пътища, като увеличава скоростта и променя вида на миграция на клетките му.

Изследователи от Института по цитология и генетика на Сибирското отделение на РАН са открили, че при неудачно стечение на обстоятелствата такава патология може да се развие в рак.

Нашите проучвания показват, че екскреторно-секреторният продукт на котешкия паразитен плосък червей значително увеличава скоростта на миграцията на клетките и променя вида си на индивидуален, присъщ на тумор, при който клетките се движат независимо една от друга”, съобщи за сп. „Наука в Сибири” старши лаборантът от лаборатория на ФИЦ ИЦиГ СО на РАН Дмитрий Пономарьов. Той добави, че това говори за придобиването на злокачествени свойства.

Холангиокарциномът е сериозно заболяване с летален изход. Едва 50% от пациентите с такава диагноза имат продължителност на живот до 5 години. Дори в случай на успешна операция по премахване на тумора, следоперативната продължителност на живот на пациента не превишава половин година.