Печат

Специалисти разкриха пет компонента за дълъг живот

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Руски учени откриха кои компоненти са най-важни за дълъг и качествен живот. За тази цел експертите от Националния медицински изследователски център за превантивна медицина към Министерството на здравеопазването на Русия, са провели многофакторен анализ. Директорът на института Оксана Драпкина говори за това в открита дискусия, която се проведе в рамките на Общоруския форум за професионална навигация „ПроКТОрия” в Ярославъл. По думите й, са идентифицирани пет основни компонента. 

Първият е пушенето. Вторият — нормална физическа активност, тоест ходене около един час на ден. Третият е да не се злоупотребява със солта. Учените препоръчват да няма солници на масата. Четвъртият компонент — адекватен прием на зеленчуци и плодове (400 грама на ден), а петият — да не се злоупотребява с алкохола.

Учените са категорични, че спазването на тези прости правила спомага за поддържане на добро здраве и предотвратяване на фатални заболявания.

По думите на Драпкина, сега по-голямата част от хората в Русия умират заради хронични незаразни заболявания, като сърдечно-съдови и онкологични, захарен диабет и белодробни болести. Според нея, в страната трябва да се създадат условия, които да позволяват на хората да водят здравословен начин на живот, включително да се увеличат броят на парковете и производството и предлагането на здравословни хранителни продукти. „Изключително важно е също така всеки да подхожда сериозно към диспансеризацията и медицинските прегледи, които вече могат да се провеждат безплатно всяка година”, каза още тя. Оксана Драпкина препоръчва също, хората да са наблюдавани от лекар и да следват лекарските препоръки, ако има установено заболяване.