Печат

Младо семейство ще живее в къща под купол

Недалеч от столицата на Якутия — град Якутск, приключва изграждането на експериментален дом, покрит с купол. От средата на ноември до лятото в него ще живее младо семейство, което отсега привлича интереса на учените. Експериментът е дело на Североизточния федерален университет (СВФУ) и компания, която се специализира в областта на високите технологии. Идеята да се покриват с куполи домовете на жителите на Крайния север е от години. Смята се, че това би спомогнало съществено за се икономисва гориво за отопление. Сега учените ще имат възможност да проверят теорията на практика. Ръководител на проекта е и.д. деканът на Авто-пътния факултет на СВФУ Дмитрий Филипов. 

Покритото с купол жилище с вграден гараж е оборудвано с елементи на „умна къща“. В него ще бъдат поставени различни датчици. Учените ще идват тук редовно, а новодомците ще водят дневник, в който ще описват впечатленията и преживяванията си.

По думите на Филипов тук ще има доста работа за експерти в области като геология, климатология, промишлено и гражданско строителство, топлотехника, енергетика, за медици и психолози. Предстои им да изучат промените на вечния лед под купола, микроклимата в това защитено от зимните студове пространство и много други параметри. Предстои да се види и доколко комфортно ще се чувстват хората там и как животът им в подобна къща ще се отрази на здравето им. 

Ако първият опит се окаже сполучлив, изпитанията на куполните технологии ще продължат и на други обекти включително и промишлени.