Печат

Лавров: Няма основания за въпроси около присъствието на Русия в Африка

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

Москва не вижда легитимни и морални основания за каквито и да било въпроси във връзка с развитието на сътрудничеството между Русия и африканските страни, заяви във вторник руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговорите с бурундийския му колега Езекиел Нибигира.

Когато заедно с африканските си колеги искаме да продължаваме нашето сътрудничество, не виждам каквито и да са легитимни и морални основания за когото и да е да ни задава някакви въпроси по този повод“, каза ръководителят на руското дипломатическо ведомство, коментирайки паническите реакции в западните медии на срещата на най-високо равнище Русия-Африка и опасенията по повод засилването на присъствието на Руската федерация на Африканския континент.

На свой ред министърът на външните работи на Бурунди подчерта, че вярва на Русия. „Нямаме никакви притеснения във връзка с присъствието на Русия в нашата страна“, добави Нибигира.

Срещата на високо равнище Русия-Африка се състоя в Сочи на 23 и 24 октомври под съпредседателството на президентите на Русия и на Египет Владимир Путин и Фатах ал Сиси. В нея участваха представители на всичките 54 страни от континента, а 43 от тях бяха представени на най-високо равнище. В мероприятията на срещата участваха осем големи африкански интеграционни обединения и организации.