Печат

САЩ строят две военни бази в Сирия, за да „пазят“ сирийския нефт

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

Русия: Не приемаме опитите на американците да укрепят незаконното си военно присъствие в арабската република

Въоръжените сили на САЩ пристъпиха към строителство на две военни бази в региона на нефтените находища в Сирия, съобщи във вторник агенция „Анадолу“, като се позовава на свои източници. По данни на агенцията строителните работи се водят в провинция Дейр ез Зор в източната част на Сирия, където по сведения на медията САЩ са изпратили допълнителен воински контингент с численост до 300 души, както и няколко единици военна техника, въоръжение и боеприпаси.

На 13 октомври шефът на Пентагона Марк Еспер заяви, че САЩ започват извеждането на военнослужещите от Северна Сирия заради настъплението на Турция. На 16 октомври силите от оглавяваната от САЩ международна коалиция напълно ликвидираха своята военна база, намираща се в района на град Кобанина на 150 км северно от Алепо, като изоставиха градовете Рака и Табка на североизток.

На 28 октомври Еспер заяви, че САЩ имат намерение да прехвърлят допълнителни сухопътни механизирани сили в Северна Сирия за охрана на нефтените находища от бойците на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Опитите на САЩ да укрепят незаконното си военно присъствие в Сирия са неприемливи и противоречат на международното право, заяви руският заместник министър на външните работи Сергей Вершинин, предаде РИА „Новости“.

На 30 октомври министърът на външните работи на РФ Сергей Лявров заяви, че намерението на САЩ да защитават нефтените находища в Сирия са само предлог, за да оставят войските си в страната. Няколко дни преди това Министерството на отбраната показа снимки, направени от космическото разузнаване, които доказват, че след разгрома на терористите от „Ислямска държава“ САЩ са добивали и изнасяли от Сирия нефт.

Преди това американските власти заявиха, че планират да изпратят военни и танкове, за да не би нефтените находища в тази област да попаднат в ръцете на терористите. В отговор от сирийския парламент заявиха, че Дамаск има намерение да постави нефтените находища на своя територия под държавен контрол.