Печат

Русия демонстрира на САЩ ракетата "Авангард"

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

Руското военно ведомство обяви за демонстрация на комплекса „Авангард” на американска инспекционна група. От Министерството на отбраната уточниха, че показът на най-новото въоръжение е бил осъществен с цел подкрепа за жизнеспособността и ефективността на Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СТАРТ-3).

Демонстрирането на хиперзвуковия комплекс „Авангард” на американски специалисти може да е признак за подготовка за включването на тази система в договора. Това мнение изрази във вторник в беседа с кореспондент на ТАСС бившият координатор по въпросите на контрола на въоръженията и неразпространението на оръжията за масово унищожаване Гари Сеймър, коментирайки съобщението на руското Министерство на отбраната за показа на „Авангард” пред инспектори от САЩ.

Хиперзвуковата глава на „Авангард” се изстрелва от традиционна балистична ракета. Така че това попада в рамките на договора като „стратегическа система за доставка”. Ето защо аз предполагам, че демонстрацията на „Авангард” е част от процеса, насочен към неговото включване в договора. При условие, че той остане в сила”, заяви американският експерт. Сега той работи в Центъра за наука и международни отношения при Харвардския университет и оглавява един от изследователските институти на Университета „Брендайс”.

По-рано руското военно ведомство обяви за демонстрацията на комплекса „Авангард” пред американска инспекционна група. От Министрството на отбраната уточниха, че показът на най-новото въоръжение е бил осъществен с цел да бъдат подкрепени жизнеспособността и ефективността на Договора за стратегическите нападателни въоръжения. В САЩ този договор е прието да се нарича Нов ДСНВ.

Нито Пентагонът, нито Държавният департамент на САЩ не откликнаха на молбата на кореспондента на ТАСС да коментират демострацията на „Авангард” пред американски правителствени специалисти във вторник.