Печат

САЩ искат да контролират Световния океан

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Воен­номор­ските сили на САЩ имат наме­ре­ние да уста­но­вят гло­ба­лен кон­трол върху Све­тов­ния океан — този извод може да се направи от „Навигаци­он­ния план” на стра­ната в близ­ките десет години, който неот­давна беше пред­ста­вен от начал­ник щаба на Воен­номор­ските сили на САЩ адми­рал Майкъл Гилдей.

В документа на прак­тика в пряк текст се говори, че глав­ната задача на флота за десе­ти­ле­ти­ето е да уста­нови вър­хо­вен­ство в Све­тов­ния океан, за да имат аме­ри­канците спо­коен и сит живот в роди­ната си. Както се под­чер­тава в плана, САЩ трябва да бъдат готови за сери­о­зно про­ти­вопо­ста­вяне на море.

Предпо­лага се, че то е с Русия и Китай. Именно тези страни Гил­дей нарича основни „нару­ши­тели на спо­койстви­ето” на САЩ. Те под­копа­вали „сво­бо­дата на море” и се опит­вали „неспра­вед­ливо да кон­тро­ли­рат” достъпа до при­род­ните ресурси извън пре­де­лите на сво­ите територии.

За да завърши това про­ти­вопо­ста­вяне с победа на Вашинг­тон, Пен­тагонът тряб­вало да раз­вива изку­стве­ния инте­лект, да строи големи атомни под­вод­ници и големи кораби, както и да се съсре­до­точи върху раз­ра­бот­ва­нето и разпо­лага­нето на енергийно въоръжение.