Печат

Обвиниха Армин Лашет в симпатии към Русия

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Съпред­се­да­те­лят на нем­ската пар­тия „Зелени” Ана­лена Бер­бок обвини избра­ния пред­се­да­тел на „Християн-​демократическия съюз” (ХДС) Армин Лашет в симпа­тии към Русия. Бер­бок заяви, че пред­се­да­те­лят на една от най-​силните нем­ски пар­тии трябва да има ясна външ­нопо­ли­ти­ческа позиция. На нея са й непо­нятни при­я­тел­ските изказва­ния на Лашет, който смята себе си за „велик европеец”, за Русия.

Във времена, когато искаме да ста­нем силни като европе­йци, новото пра­ви­тел­ство на ФРГ се нуж­дае от ясна про­ев­ропе­й­ска външ­нопо­ли­ти­ческа позиция, която трябва да вклю­чва ясна позиция по отноше­ние на авто­крат­ски режими”, под­черта Баброк, цити­рана от спи­са­ние „Шпигел”.

През мина­лата година тя предприе опити да вкара в Бун­дес­тага про­ект, забра­ня­ващ стро­и­тел­ството на газопро­вода „Севе­рен поток — 2″, но той беше откло­нен от мно­зин­ството от депутатите.

На 16 яну­ари министър-​председателят на феде­рал­ната про­винция Севе­рен Рейн-​Вестфалия Армин Лашет беше избран за нов лидер на ХДС в Герма­ния. Така той може да изведе пар­ти­ята на пар­ламен­тар­ните избори вме­сто канц­лера на ФРГ Ангела Меркел.