Печат

Опити за пренасяне на конфликти от ОНД в РФ

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Опити за пре­на­сяне на конфликт­ните съби­тия, слу­чили се през мина­лата година в Бела­рус и Киргиз­стан с при­да­ване на етни­че­ски акцент, са се предпри­емали на тери­то­ри­ята на Рус­ката феде­рация. Това е мне­ние на заместник-​ръководителя на адми­ни­страци­ята на пре­зи­дента на РФ Магомед­са­лам Магоме­дов, изка­зано по време на съвеща­ния по реа­ли­зи­ра­нето на стра­теги­ята на държав­ната наци­о­нална поли­тика на РФ в пери­ода до 2025 г.

Фак­ти­че­ски са предпри­емани опити за пре­на­сяне на конфликт­ните ситу­ации на руска тери­то­рия и за при­да­ване на етни­че­ски акцент на конфлик­тите. Подобни действия съз­да­ват соци­ално напреже­ние в обще­ството и са недопу­стими по принцип. Това са съби­ти­ята, ста­нали пре­димно в пост­съвет­ското про­стран­ство — ситу­аци­ята в Бела­рус, в Киргиз­стан, и преди всичко — нагор­но­ка­ра­бах­ският конфликт”, каза Магомедов.

Той отбе­ляза, че рус­ките вла­сти няма да поз­во­лят на когото и да било да пре­на­сят конфлик­тите на тери­то­ри­ята на стра­ната. „В това отноше­ние трябва да бъдем съсре­до­то­чени и да насоч­ваме уси­ли­ята си преди всичко към профи­лак­тика на еска­лации от подо­бен род”, поясни заместник-​ръководителят на адми­ни­страци­ята на рус­кия президент.