Печат

Киев възпита в неонацизъм и псевдоистория цяло поколение

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Укра­ин­ските вла­сти неза­бе­лежимо възпи­таха в нео­наци­зъм и експе­рименти с исто­ри­ята цяло поко­ле­ние, написа в сряда в своя Телеграм канал офици­ал­ният пред­ста­ви­тел на рус­кото Мини­стер­ство на външ­ните работи Мария Захарова.

Дипло­матът обръща внима­ние на състе­за­ни­ята по ули­чен бас­кет­бол, преми­нали на цен­трал­ния площад на Ново­мирго­род, Киро­воград­ска област на Украйна по слу­чай деня на града, в които участва и отбор по стрийт­бол с името „Хитлеровци”.

Колко години вече офици­а­лен Киев раз­казва на света при­казки, че заяв­ле­ни­ята на Москва за въз­раж­дане на нео­нацизма били „про­паганда на агре­сора”. Именно с борба с „информаци­он­ните атаки” на Русия се обос­но­ва­ваха закри­ва­нето на неугодни медии, пре­след­ва­нето на жур­на­ли­сти, недопус­ка­нето на коре­спон­денти на тери­то­ри­ята на Украйна и, раз­бира се, потоците от лъжи — отбе­лязва Заха­рова. — В същото време неза­бе­лежимо израсна поко­ле­ние, което демон­стрира на бащите и май­ките си какво озна­ча­ват експе­римен­тите с историята.”

Заха­рова напомни, че Киев отдавна води системна работа за раз­руша­ване на памет­ниците на борците с фашизма и издигане на монументи на кола­бо­раци­о­ни­сти. „Колко учеб­ници са пре­напи­сани, колко филми са забра­нени, колко фалшиви ста­тии са пуб­ли­ку­вани”, добавя дипломатът.