Печат

Русия и САЩ чистят Авгиеви обори

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Отноше­ни­ята между Русия и САЩ са в огромни Авги­еви обори, които не може да бъдат раз­чи­стени бързо и лесно. Това заяви кремъл­ският гово­ри­тел Дмит­рий Пес­ков по повод състо­я­лото се тази сед­мица посеще­ние в Москва на зам.-държавния сек­ре­тар на САЩ Вик­то­рия Нюланд. Той реагира и на комен­та­рите, че резул­та­тите от прего­во­рите са твърде скромни. По думите му, неза­ви­симо от това, подобни кон­такти и разго­вори са свое­временни и необ­хо­дими, по-​добре е да се разго­варя, а не да се враждува.

По време на прего­во­рите Москва е пред­ложила на Вашинг­тон да бъдат отстра­нени огра­ни­че­ни­ята, наложени от САЩ върху дипло­ма­ти­че­с­ките отноше­ния, вслед­ствие на което дипло­ма­тите на двете страни не могат да рабо­тят нормално. „Осо­бено внима­ние бе отде­лено на функци­о­ни­ра­нето на задгра­нич­ните мисии на Русия и САЩ на тери­то­ри­ята на другата страна. Ние под­чер­тахме, че враж­деб­ните анти­руски действия няма да оста­нат без отго­вор, но Москва не се стреми към по-​нататъшна еска­лация”, заяви зам.-министърът на външ­ните работи на РФ Сергей Рябков.

Спо­ред него разго­во­рите са били „пре­делно откро­вени и полезни”, а продължа­ва­нето на конфрон­таци­он­ната поли­тика на САЩ „ще доведе само до по-​нататъшна дегра­дация на руско-​американските отноше­ния”. Тай изрази съжа­ле­ние, че позици­ите на двете страни „трудно може да се съче­таят”. „Необ­хо­дим е реа­ли­сти­чен под­ход, предпо­лагащ постро­ява­нето на отноше­ни­ята на принци­пите на рав­но­пра­ви­ето и вза­им­ното отчи­тане на инте­ре­сите”, каза зам.-министърът. Повдиг­нат бил и въпро­сът за после­диците от 20-​годишната война на САЩ в Афга­ни­стан. Известно е, че Вашинг­тон прави опити да настани свой кон­тингент в някоя от сред­но­ази­ат­ските репуб­лики. „Ние акцен­ти­рахме, че под ника­ква форма не при­емаме аме­ри­кан­ско военно при­съствие в тези страни от пост­съвет­ското про­стран­ство”, отбе­ляза Рябков.

За граж­дан­с­ката война в Дон­бас Нюланд разго­варя със зам.-ръководителя на пре­зи­дент­ската адми­ни­страция Дмит­рий Козак. След срещата той заяви, че гостен­ката е потвър­дила позици­ята, че регу­ли­ране на ситу­аци­ята в юго­източна Украйна е възможно, само при полу­ча­ва­нето на авто­номия за Донбас.