Печат

Путин: Няма накъде повече да отстъпваме!

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

На разши­рено засе­да­ние на колеги­ята на Мини­стер­ството на отбра­ната във втор­ник Вла­ди­мир Путин заяви, че Русия е длъжна и по-​нататък да усъвършен­ства сво­ите Въоръжени сили, тъй като не може да се вярва дори на юри­ди­че­ски оформени гаранции за сигур­ност от страна на Запада. Рус­кият държа­вен глава под­черта, че пред­ложе­ни­ята на Москва за сигур­ност не са ултима­тум, но е необ­хо­димо САЩ и тех­ните съюз­ници да раз­би­рат — Русия няма накъде повече да отстъпва. И ако Западът продължава сво­ята линия, стра­ната ще вземе адек­ватни воен­но­тех­ни­че­ски мерки и ще реагира твърдо на непри­я­тел­ските стъпки, пре­дупреди президентът.

Той напомни, че Москва е обезпо­ко­ена от нараства­нето на силите и мащаб­ните маневри на запад­ните гра­ници на Русия, разгръща­нето на елементи от аме­ри­кан­с­ката про­ти­во­ра­кетна отбрана: „Ако ракет­ните комплекси на САЩ и НАТО се появят в Украйна, полет­ното им време до Москва ще бъде 710 минути, а при разпо­лагане на хипер­зву­ково оръжие — до пет.”

Пред­ложе­ните от Русия про­екти за дого­вори със САЩ и НАТО за отказ от разпо­лагане на ударни въоръже­ния в Източна Европа и пре­кра­тя­ва­нето на разши­ря­ва­нето на али­анса на изток не е ултима­тум, но на Вашинг­тон и него­вите съюз­ници ще се наложи да раз­бе­рат сери­о­з­но­стта на положе­ни­ето: „Онова, което те сега пра­вят или се опит­ват да пра­вят на тери­то­ри­ята на Украйна, не е на хиляди километри от нашата наци­о­нална гра­ница. Това е на прага на дома ни. Те трябва да раз­бе­рат, че ние няма накъде повече да отстъпваме.”

Спо­ред пре­зи­дента Москва не я устрой­ват опи­тите да бъдат под­це­нени, хвър­лени в някое блато ней­ните пред­ложе­ния, но дори в слу­чай на полу­ча­ване на юри­ди­че­ски закрепени гаранции не си струва да им се дове­ря­ваме напълно, „защото САЩ изли­зат лесно от вся­ка­кви меж­ду­на­родни дого­вори, които по една или друга при­чина ста­ват неин­те­ресни за тях”. Едно­временно с това Путин под­черта, че Русия ще се опита да реши про­блема по дипло­ма­ти­че­ски път: „Въоръже­ните конфликти, кръвопро­ли­ти­ята абсо­лютно не са наш избор. Не искаме такова раз­ви­тие на събитията.”