Печат

Москва представи доказателства за опасните биолаборатории на САЩ

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Дипломатите от САЩ и техните сателити не пожелаха да се запознаят с обективните факти

В Москва тази сед­мица за първи път се състоя среща на ръко­вод­ството на апа­рата на Съвета за сигур­ност на РФ с шефо­вете на чуж­де­стран­ните дипло­ма­ти­че­ски мисии в Русия. Пред посла­ниците на 96 страни бяха изложени позици­ите и целите на Москва в хода на спе­ци­ал­ната военна опе­рация в Украйна. Пред­ста­вени бяха факти и дока­за­тел­ства за раз­ра­бот­ва­ната от Пен­тагона на укра­ин­ска тери­то­рия опасна програма за съз­да­ване на био­логично оръжие. На участ­ниците в срещата направи впе­чат­ле­ние, че аме­ри­кан­с­ките дипло­мати и пред­ста­ви­те­лите на тех­ните сате­лити не уважиха пока­ната. Европа беше пред­ста­вена само от посла­ниците на Швейца­рия и Сърбия.

В Съвета за сигур­ност на РФ напом­ниха, че спе­ци­ална кон­венция на ООН забра­нява на всички страни да съз­да­ват и съхра­ня­ват био­логично оръжие. САЩ обаче при­еха редица зако­но­да­телни актове, които ги „осво­бож­да­ват” от отго­вор­ност при наруша­ване на кон­венци­ята. Напри­мер т. нар. Пат­ри­о­ти­чен акт, приет след атен­та­тите срещу небо­стърга­чите в Ню Йорк през 2001 г., отменя огра­ни­че­ни­ята за работа с пато­генни мате­ри­али, ако това е раз­решило пра­ви­тел­ството. „Капан” за забра­ната заложи и при­е­тата през 2009 г. при Обама Наци­о­нална стра­тегия за борба с био­логич­ните заплахи. Този документ се използва като щит срещу про­вер­ките по изпъл­не­ние на наложе­ните от кон­венци­ята забрани.

Дома­ки­ните на срещата изтък­наха, че експе­римен­тите от био­логично и бак­те­рио­логично есте­ство винаги са опасни и затова аме­ри­канците предпо­чи­тат да ги пра­вят в лабо­ра­то­рии, изне­сени далеч на чужди тери­то­рии. Това като пра­вило са страни, за които не им е жал и които — като Украйна, са готови изцяло да предо­ста­вят на Вашинг­тон своя научен потенциал и инфра­струк­тура за работа с осо­бено опасни пато­генни мате­ри­али. По този начин режимът в Киев смята, че доказва сво­ята при­вър­за­ност към т. нар. циви­ли­за­ци­онни ценности.

Пред чуждите дипло­мати бе под­чер­тано, че неза­ви­симо от оче­вид­ните тен­денции в раз­ви­ти­ето на меж­ду­на­род­ните отноше­ния Вашинг­тон с всички сили се опитва да запази гло­бал­ното си доми­ни­ране, като пре­не­брегва обек­тив­ната реал­ност и новите цен­трове на сила. Сво­ите съюз­ници САЩ и Вели­ко­бри­та­ния по навик използ­ват от потре­би­тел­ска гледна точка — изклю­чи­телно като източ­ник на ресурси. Онези, които искат да вър­вят по свой неза­ви­сим път, те се опит­ват да сломят и да ги заста­вят да се вгра­дят в тех­ните геопо­ли­ти­че­ски кон­струкции. Осо­бено жива реакция у посла­ниците пре­диз­вика пока­за­ната им карта с био­ла­бо­ра­то­ри­ите на САЩ по целия свят. По оценка на Съвета за сигур­ност на РФ броят на този вид сек­ретни обекти над­хвърля 400. Допъл­нено бе, че местата на лабо­ра­то­ри­ите подо­зри­телно съвпа­дат със зоните на въз­ни­кване на нови опасни заболявания.

По хода на спе­ци­ал­ната военна опе­рация в Украйна гостите бяха информи­рани, че неза­ви­симо от труд­но­стите тя ще бъде дове­дена до край и поста­ве­ните цели за деми­ли­та­ри­за­ция и денаци­фи­кация на стра­ната ще бъдат постиг­нати, а Донец­ката и Луган­с­ката народна репуб­лика ще бъдат осво­бо­дени и защитени.

По време на воен­ните действия в разпо­ложе­ние на рус­ката армия са попад­нали документи, които потвър­жда­ват пред­ва­ри­тел­ната информация, че Киев отдавна се е гот­вил за маси­рана атака срещу дон­бас­ките репуб­лики и срещу Русия, която е тряб­вало да започне в нача­лото на март. Реше­ни­ето на рус­кия пре­зи­дент за спе­ци­ал­ната опе­рация е ответна стъпка на пла­но­вете на укра­ин­ските вла­сти. Тяхна крайна цел е била унищожа­ва­нето на двете репуб­лики, вклю­чи­телно физи­че­ското унищоже­ние на тях­ното насе­ле­ние. Затова винов­ниците за фак­ти­че­ския гено­цид в Дон­бас ще отго­ва­рят пред съда и по зако­ните за воен­ните престъпления.