Печат

Зеленски възмути французите

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Жите­лите на Франция се отли­ча­ват сери­о­зно от стра­ните от Северна и Източна Европа във вижда­нето си за спе­ци­ал­ната военна опе­рация в Украйна. Фран­цу­зите смя­тат, че рус­ките действия са пре­диз­ви­кани от про­во­каци­ите на НАТО, съобщава РИА „Ново­сти”, като се позо­вава на бри­тан­ския „Таймс”. В меди­ите във Франция се появи информация, че изказва­нето на укра­ин­ския пре­зи­дент Вла­ди­мир Зелен­ски по време на откри­ва­нето на кино­фе­сти­вала в Кан е възму­тило френ­ските граж­дани, които са спо­де­лили сво­ите впе­чат­ле­ния в соци­ал­ните мрежи.

„Пре­зи­дентът Путин е про­во­ки­ран от Север­но­ат­лан­ти­че­ския али­анс под ръко­вод­ството на САЩ, както и от униже­ни­ето, което Москва изпита през 90-​те години на мина­лия век”, се казва в мате­ри­ала. Авторът на ста­ти­ята дава при­мер с изяв­ле­ние на бившия мини­стър на външ­ните работи на Франция Юбер Вед­рин, която е на мне­ние, че отго­вор­но­стта за конфликта е на висо­комер­ните западни съюзници.

Ръко­во­ди­те­лят на Френ­ската ака­демия Елен Карер д‚Анкос изра­зява мне­ни­ето си, че сегаш­ната ситу­ация е след­ствие на униже­ни­ето, което са изпи­тали рус­наците — след разпа­да­нето на СССР никой не се е при­текъл на помощ на стра­ната и не е ока­зал под­крепа в бор­бата със сери­о­з­ните проблеми.

Про­фе­сорът от Сор­бо­ната и спе­ци­а­лист по исто­рия на САЩ Андре Каспи смята, че НАТО се уси­лва за сметка на Европе­йския съюз, а промиш­ле­но­стта на САЩ с всички сили печели мили­арди от доставки. „Конфликтът в Европа стана вели­ко­лепен биз­нес за САЩ”, цитира изда­ни­ето мне­ни­ето на професора.