Печат

Киев плаши с ядрен тероризъм

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Обстрелът на най-голямата в Европа АЕЦ може да доведе до катастрофа

Вече близо сед­мица укра­ин­ските военни обстрел­ват Запо­рож­ката АЕЦ найго­лямата в Европа. Това несъм­нено става по наре­ждане на висшето поли­ти­че­ско ръко­вод­ство на стра­ната и с раз­реше­ни­ето на САЩ. Неот­давна в интервю за бри­тан­с­ките медии пред­ста­ви­тели на укра­ин­ските вла­сти при­з­наха, че всички обстрели с доста­ве­ното аме­ри­кан­ско висо­ко­точно дале­ко­бойно оръжие, както и набе­лязва­нето на цели, се извършва изклю­чи­телно по инструкция и под пря­кото наблю­де­ние на САЩ. С други думи, ста­ваме сви­де­тели на открит държа­вен ядрен теро­ризъм, упраж­ня­ван от Вашинг­тон и Киев.

Както винаги, укра­ин­ските вла­сти при­бяг­наха до абсурд­ния и изтър­кан вече от продължи­телна упо­треба при­йом да обви­нят в обстрела Русия, която непо­нятно защо стреля по обект, охра­ня­ван от нейни вой­ници. „През послед­ните дни укра­ин­ските военни под­раз­де­ле­ния много­кратно обстрел­ват тери­то­ри­ята на Запо­рож­ката АЕЦ, което е акт на ядрен теро­ризъм. Такива действия на киев­ския режим може да дове­дат до ката­строфа с послед­ствия, които много­кратно над­хвър­лят ава­ри­ята в Чер­но­бил­ската АЕЦ”, заяви зам.-говорителят на Мини­стер­ството на външ­ните работи на Русия Иван Нечаев.

Неза­ви­симо от обсто­я­тел­ството, че шестте реак­тора на цен­тра­лата имат най-​висока степен на защита, пря­кото попа­дане в нея или в нейни спо­мага­телни съоръже­ния е в състо­я­ние да доведе до печални резул­тати. Те ще засегнат насе­лени места на огромна тери­то­рия в Европа. Наред със самата Украйна, Бела­рус и запад­ните тери­то­рии на Русия, като най-​уязвими се посоч­ват Бълга­рия и Румъ­ния. Засега рус­ката система за ПВО успява да осу­ети пряко попа­дане на сна­ряди, но някои от тях все пак попа­дат на територията.

Гене­рал­ният сек­ре­тар на ООН Анто­ниу Гуте­риш задейства меха­низми по изпращане на инспек­тори от МААЕ да раз­след­ват на място състо­я­ни­ето на цен­тра­лата и на съоръже­ни­ята около нея. Той нарече обстрела срещу АЕЦ „само­убийствен акт”. Москва от пър­вия ден на ата­ките също насто­ява за изпращане на екип на МААЕ. Такъв обаче досега няма, тъй като раз­реше­ние за това не дава пре­зи­дентът Зелен­ски. Известно е, че той сам не може нито да поз­воли, нито да раз­реши, а чака наре­ждане от Белия дом.

На свой ред във Вашинг­тон под­крепиха вер­си­ята на Киев, че „рус­ките военни са заплаха за АЕЦ”. Там оти­доха още по-​далеч, като при­зо­ваха Русия да пре­даде цен­тра­лата на укра­ин­ските вла­сти, да се изтегли от зае­тите тери­то­рии и въобще да сложи край на воен­ните действия. Абсурдът на подобно искане е оче­ви­ден. До него Вашинг­тон и Киев стигат все по-​често, като се вижда неиз­беж­ното пораже­ние на укра­ин­ската армия и пъл­ната безпомощ­ност на киев­ския режим.

Упо­ри­тото неже­ла­ние на Украйна да допусне инспекция до Запо­рож­ката АЕЦ се дължи на две обсто­я­тел­ства. Пър­вото е, че вед­нага ще бъде дока­зано кой обстрелва. А вто­рото, че именно на тери­то­ри­ята на тази цен­трала Киев е съз­дал най-​голямото хра­ни­лище за ядрени отпадъци. Именно те са иде­ал­ната суро­вина за изра­бот­ване на „мръсна” ядрена бомба. МААЕ вече изрази опа­се­ния по този повод. Инспек­тори на агенци­ята биха открили несъо­т­вет­ствие между изпраща­ните от Киев отчети и реал­ното положе­ние на про­из­вод­стве­ната площадка. Това са реал­ните фак­тори, които под­ти­кват киев­ския режим да обстрелва АЕЦ и да не допуска раз­след­ване на МААЕ. По насто­яване на Москва в четвъртък бе пла­ни­рано засе­да­ние на Съвета за сигур­ност на ООН по запла­хите, пред които Украйна поставя света с прак­ти­ку­ва­ния от нея ядрен тероризъм.