Печат

Сергей Лавров: Западът завладява ОССЕ

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Колек­тив­ният Запад дълго време се опитва да завла­дее Орга­ни­за­ци­ята за сигур­ност и сътруд­ни­че­ство на Европа (ОССЕ), заяви мини­стърът на външ­ните работи на РФ Сергей Лав­ров на спе­ци­ална пре­с­конфе­ренция, посве­тена на про­блемите на европе­й­с­ката сигур­ност. „Използ­вайки аритме­тич­ното си превъз­ход­ство в тази орга­ни­за­ция Западът дълги години се опитва да осъще­стви при­ва­ти­за­ция, а може би е по-​правилно да се каже — рейдър­ско завземане на ОССЕ, под­чи­ня­вайки послед­ната площадка за общо­реги­о­на­лен диа­лог”, отбе­ляза Лавров.

По думите му, пръв под този натиск се е ока­зал Съветът на Европа. Западът го е пре­взел, оса­ка­тил и го е оста­вил без шан­сове за оздра­вя­ване. „Сега на при­цел е ОССЕ”, добави Лав­ров. Мини­стърът обърна внима­ние на факта, че се съз­да­ват пара­лелни струк­тури на ОССЕ, размива се днев­ният ред на орга­ни­за­ци­ята чрез тесни формати, платформи, партньорства.

Това мини­стър Лав­ров каза в момента, когато на 1 и 2 декем­ври в град Лодз, Полша, се про­вежда 29-​ият съвет на мини­стрите на външ­ните работи на ОССЕ. Полша като дома­кин отказа входни визи на делегаци­ята на Русия, начело с мини­стър Лав­ров и отне акре­ди­таци­ята на коре­спон­ден­тите на ТАСС и РИА „Ново­сти”. По този повод Москва поиска спешно въз­ста­но­вя­ване на акредитацията.

Това е акт на поли­ти­ческа цен­зура и грубо наруша­ване на задълже­ни­ята на ОССЕ. Искаме въз­ста­но­вя­ване на акре­ди­таци­ята на рус­ките коре­спон­денти и реши­телна реакция от страна на пред­ста­ви­теля на ОССЕ по въпро­сите на сво­бо­дата на сло­вото Тереза Рибейра”, се казва в съобще­ние на посто­ян­ното пред­ста­ви­тел­ство на РФ В ОССЕ. В рус­кото МВнР наре­коха пове­де­ни­ето на Полша безпреце­дентно и про­во­каци­онно, несъвме­стимо със ста­тута на пред­се­да­тел на орга­ни­за­ци­ята. Рус­ката делегация в Лодз се огла­вява от посто­ян­ния пред­ста­ви­тел на Русия в ОССЕ Алек­сандър Лукашевич.