Печат

Европейският парламент обяви Русия за "терористична държава"

Автор Проф. Свет­лана Шарен­кова. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Ни в клин, ни в ръкав — Европе­йският пар­ламент побър­зал да обяви Русия за „държава, спон­сор на теро­ризма”, и настоял да бъде изо­ли­рана от меж­ду­на­род­ната сцена. Поводът бил, че Русия пре­диз­ви­квала жертви сред цивил­ното насе­ле­ние в Украйна. Макар че в деня преди въпрос­ното гла­су­ване даже в някои мей-​нстрийм медии се появиха бру­тални кадри, в които укра­ин­ски военни изби­ват вър­зани и пова­лени на земята руски воен­но­плен­ници — напук на вся­ка­кво меж­ду­на­родно право и етика. По същото време в САЩ десет цивилни бяха застре­ляни, а в Израел — два­на­де­сет мирни граж­дани — взри­вени в автобус.

Защо ли Евро­пар­ламентът, който е много „чув­стви­те­лен” към темата за човеш­ките права, остана сляп и глух с години към стра­да­ни­ята на граж­да­ните на Луган­с­ката и Донец­ката репуб­лика — хора с руско само­съзна­ние и език — под­ложени на звер­ски репре­сии от режима в Киев!? Защо Евро­пар­ламентът, който е много остър срещу про­явите на наци­о­на­лизъм и шови­низъм, остана сляп и глух за нацист­ките пара­во­енни форми­ро­ва­ния, превър­нати в част от режима в Киев!? Защо ли европе­йс­ките елити, които оби­чат да нази­да­ват на тема „корупция”, са слепи и глухи за олигар­хич­ния харак­тер и зави­симо­сти на властта в Украйна и за търго­ви­ята на „чер­ния пазар” с оръжия, които Западът им доставя безвъзмездно, за био­ла­бо­ра­то­ри­ите и т. н.

Явно в ЕП няма спра­вед­ли­вост, пар­ламен­та­ризъм и дебат, в който да се ражда исти­ната. Има само двоен стан­дарт, скъ­по­пла­тено лицеме­рие и кле­вети, обле­чени в роклята на „парламен-​тарна резолюция”…

ЕП за поре­ден път се доказа като ненужен лукс, нами­ращ се на свет­линни години от днев­ния ред на европе­йс­ките народи. А те в послед­ните месеци се тре­вожат за ико­номи­че­ския и енергиен колапс, за пред­сто­ящата зима, в която ще мръзнат без руски газ, тре­вожи се за без­ра­бо­тицата, фали­тите и соци­ал­ните удари, които идват от анти­рус­ките санкции, които ЕС налага, а нака­зани се оказ­ват самите европе­йски граждани…

ЕП, в който гла­су­ват над 750 депу­тати с коло­сални заплати и при­ви­легии, ражда резо­люции, които са чисто про­пагандни, но все пак зна­кът е ясен — Европа е превър­ната в пудела на яст-​ребите от Вашинг­тон, в при­датък на пато­логич­ната русофо­бия и зави­сим изпъл­ни­тел на поръч­ките на гло­бал­ната олигар­хия, имащи отров­ните амбиции да команд­ват света…

Тъжно е, че мно­зин­ството т. нар. соци­а­ли­сти в ЕП също са гла­су­вали за резо­люци­ята. Те също са на свет­линни години от леви поли­тици от мина­лото като Вили Бранд, Хелмут Шмит, Фран­соа Мите­ран или Андреас Папан­дреу или Улоф Палме, които водиха поли­тика за мир и диа­лог със СССР и Изтока въпреки идео­логи­че­с­ките различия.

И къде са в днеш­ната европе­й­ска поли­тика — неза­ви­симо дали в „левия” или „дес­ния” й спектър, лидери като Шарл дьо Гол, които имаха сме­ло­стта, мъже­ството и държав­ни­че­ското чув­ство да виждат Европа не като при­датък на САЩ, а като само­сто­я­те­лен Съюз на соци­ални, хри­сти­ян­ски и демо­кра­тични държави. Лично Шарл дьо Гол изтегли Франция от воен­ните струк­тури на НАТО и заяви ясно — Франция следва своя наци­о­на­лен инте­рес и не при­ема дик­тат от Вашинг­тон, Лон­дон или която и да е друга столица.

Европе­йският съюз днес отново е пред избор — не само между студа и глада и нормал­ните ико­номи­че­ски връзки с Русия, а и между това да изпъл­нява при­щев­ките на зад­ку­лисни госпо­дари и да бъде фак­тор на мира и ста­бил­но­стта. Истин­ските държав­ници и лидери днес биха изра­бот­вали мирни идеи и пла­нове, а пуде-​лите на Байдън гла­су­ват поръч­кови резо­люции! Е, мно­зин­ството европе­йски поли­тици избраха сво­ята роля…

Вярно е, че „колек­тив­ният Запад” е срещу Русия, но е и вярно, че оста­на­лият много­лик свят не под­крепя исте­рич­ната русофо­бия на „колек­тив­ния Запад” — ето че е невъзможно да се изпълни и резо­люци­ята в частта й за още „изо­лация” на Москва!

На фона на тези срамни новини от Брюк­сел и Страс­бург — радостно все пак е, че българ­ските соци­а­ли­сти в ЕП — Петър Вита­нов, Елена Йон­чева, Иво Хри­стов, Сергей Ста­нишев — са сред мал­кото в ПЕС и ЕП, които са гла­су­вали про­тив безум­ната и нямаща нищо общо с исти­ната и обек­тив­но­стта резо­люция. Явно е — те не са забра­вили, че БСП в сво­ята 131-​годишна исто­рия е пар­тия на мира, на русофил­ството, на солидарността!