Печат

Петреъс разкри плана на Запада за Украйна

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Бившият ръко­во­ди­тел на ЦРУ гене­рал Дейвид Пет­реъс заяви пред герман­ския вест­ник Tagesspiegel за пла­но­вете на Запада относно пре­кра­тя­ване на кри­зата в Украйна, които вклю­ч­ват прего­вори с Русия, пре­даде РИА „Ново­сти”. Жур­на­ли­стите от изда­ни­ето оце­ниха като скеп­тично отноше­ни­ето на Пет­реъс към изяв­ле­ни­ята за необ­хо­димост от победа на Киев на всяка цена.

Бое­вете в Украйна ще при­клю­чат чрез прего­вори. Въпреки това нито Вла­ди­мир Путин, нито Вла­ди­мир Зелен­ски са готови да започ­нат прего­вори в момента. Когато дойде времето, лиде­рите на САЩ, ЕС, Обе­ди­не­ното крал­ство ще рабо­тят с Украйна и Русия, за да съз­да­дат и реа­ли­зи­рат реше­ние”, обясни гене­ралът пред вест­ника. Спо­ред него САЩ и Европа ще продължат да под­крепят режима в Киев както военно, така и финан­сово. Освен това Пет­реъс заплаши Русия с продължа­ващ ико­номи­че­ски натиск.

След пуб­ли­кации в меди­ите, че Западът при­зо­вава Киев към диа­лог с Москва, Вла­ди­мир Зелен­ски говори за възмож­но­стта за прего­вори с Кремъл, но при усло­вие че се въз­ста­нови тери­то­ри­ал­ната цялост на страната.

В същото време вла­стите в Киев уза­ко­ниха невъзмож­но­стта за про­веж­дане на прего­вори с Путин, а укра­ин­ският лидер много­кратно е заявя­вал, че няма да ги води. Москва под­черта, че Кремъл остава отво­рен за диа­лог и не поставя пред­ва­ри­телни усло­вия за това.