Печат

Русия: САЩ стоят зад опитите за преврат в Беларус

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Москва увеличава помощта си за поддържане икономиката на съюзната република

Русия ще следва стриктно задълже­ни­ята си, про­из­ти­чащи от Дого­вора за Съюзната държава и от Орга­ни­за­ци­ята по Дого­вора за колек­тивна сигур­ност. Това заяви Вла­ди­мир Путин по време на срещата си с Алек­сандър Лукашенко, състо­яла се на 14 сеп­тем­ври в Сочи. „Бела­рус е нашият най-​близък съюз­ник и ние ще изпъл­ним всички поети от нас задълже­ния”, заяви той.

В слож­ния за Бела­рус момент, когато Западът орга­ни­зира в репуб­ли­ката поред­ната цветна рево­люция и пре­врат, Русия пред­лага помощ за ста­би­ли­зи­ране на обста­нов­ката и укреп­ване ико­номи­ката на стра­ната. Затова по време на разго­во­рите, които преми­наха при затво­рени врата и продължиха близо пет часа, обстойно са били обсъдени дву­стран­ните отноше­ния в търговско-​икономическото сътруд­ни­че­ство, вклю­чи­телно достав­ката на енерго­но­си­тели. Решено е било Москва да отпусне на Минск кре­дит от 1,5 млрд. долара, да бъде заси­лен търгов­ският обмен. Бела­рус ще бъде пър­вата страна, която ще получи рус­ката вак­сина срещу коро­на­ви­руса и първите пар­тиди още в сряда бяха изпратени.

Кол­кото до вътреш­ната ситу­ация в Бела­рус, съз­дала се след пре­зи­дент­ските избори и послед­ва­лите масови про­те­сти, Русия при­знава Лукашенко за леги­тимен пре­зи­дент на репуб­ли­ката, напомни пре­зи­дент­ският гово­ри­тел Дмит­рий Пес­ков. Путин е потвър­дил своето убеж­де­ние, че реша­ва­нето на про­блемите трябва да става в рам­ките на действащото в Бела­рус зако­но­да­тел­ство. Пред­сто­ящите кон­сти­туци­онни промени трябва да бъдат обект на широко обще­ствено обсъж­дане. „Путин заяви сво­ята позиция, но под­черта, че никой и по ника­къв начин не трябва да се наме­сва отвън, нито Москва, нито други чужди страни”, каза Песков.

САЩ се опит­ват да орга­ни­зи­рат цветна рево­люция и анти­кон­сти­туци­о­нен пре­врат в Бела­рус. Имаме информация, че в сегаш­ните съби­тия САЩ играят клю­чова роля, но се таят в сянка. Аме­ри­канците уве­ли­ча­ват финан­си­ра­нето си за антипра­ви­тел­стве­ните сили. Става дума за десетки мили­они долара”, заяви дирек­торът на Служ­бата за външно раз­уз­на­ване Сергей Нариш­кин. Спо­ред бела­рус­ките служби заго­ворът срещу репуб­ли­ката се е замис­лял и е бил подгот­вян около десет години. Засега обаче опи­тите за цветна рево­люция са неуспешни.

На този фон държав­ният сек­ре­тар Майк Помпео открито заяви, че за САЩ про­те­стите са „вдъх­но­вя­ващи” и те ще продължат да ги под­крепят. Наред с това при­зова Русия да не се наме­сва. В ЕС също заявиха, че не при­зна­ват Лукашенко за леги­тимен пре­зи­дент и насто­яха за нови избори. На Запад не си дават сметка за съще­ству­ващите дого­вори между Русия и Бела­рус, вклю­чи­телно и в областта на отбраната.

Там оби­чат да наб­лягат на член 5 от Дого­вора за НАТО, изис­кващ намеса при напа­де­ние на някоя от стра­ните членки, но не искат да при­емат, че подо­бен дого­вор може да има и между други страни. Неза­ви­симо от дого­во­рите и раз­ви­ти­ето на Съюзната държава Москва се държи възможно най-​неутрално по отноше­ние на вътреш­ните съби­тия и про­блеми. Съще­временно тя изпрати не малко сиг­нали към Запада, че това няма да продължава вечно, ако ЕС и НАТО си поз­во­лят да преми­нат „чер­ве­ната линия”. Защото за никого не е тайна, че основна цел на съби­ти­ята в стра­ната са насо­чени към откъ­сване на Бела­рус от Русия и затягане на обръча около нея.