Печат

Пентагонът определи Москва и Пекин за главни стратегически съперници

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

В САЩ смя­тат Русия и Китай за главни стра­теги­че­ски съпер­ници, заяви шефът на Пен­тагона Марк Еспер. В изказване в аме­ри­кан­ския център „Ранд Корпо­рейшън” Еспер заго­вори за стра­теги­че­ско съпер­ни­че­ство, като акцен­тира върху Русия и Китай. Той отбе­ляза, че тези две страни модер­ни­зи­рат сво­ите въоръжени сили, а също така разши­ря­ват възмож­но­стите си в кос­ми­че­с­ката сфера и киберпространството.

Мини­стер­ството на отбра­ната опре­деля Китай, а след това Русия за наши главни стра­теги­че­ски съпер­ници”, добави той. Мини­стърът при­зова парт­ньо­рите на САЩ да защи­тават сво­ите осно­вопо­лагащи принципи и начин на живот.

По-​рано рус­кото посол­ство във Вашинг­тон комен­тира думите на гене­рала от ВВС на САЩ Тимоти Рей за опас­но­стта, която идвала от Москва и Пекин. Рус­кото дипло­ма­ти­че­ско пред­ста­ви­тел­ство отбе­лязва, че аме­ри­кан­с­ките военни раз­духват темата за „рус­ката заплаха” вме­сто да участват в про­дук­ти­вен диа­лог. От посол­ството отбе­ляз­ват, че в интер­вюто си за изда­ни­ето „Ер Форс Таймс” Рей „на прак­тика поставя на една плос­кост „запла­хата” от Русия и Китай и пре­диз­ви­ка­тел­ствата, про­из­хож­дащи от тероризма”.

При­зо­ва­ваме аме­ри­кан­с­ките ни парт­ньори да не раз­духват анти­руски настро­е­ния в обще­ството, а вме­сто това да се съсре­до­то­чат върху про­дук­тив­ното вза­и­мо­действие в инте­рес на укреп­ва­нето на гло­бал­ната ста­бил­ност и сигур­ност”, насто­яват от рус­кото посол­ство във Вашингтон.