Печат

Лондон медийно "трови" Русия

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Геопо­ли­тика

Изплуваха документи за тайните информационни операции на Форин офис

От бри­тан­ското външно мини­стер­ство — слу­чайно или не, изтече информация, която показва пря­ката намеса на Лон­дон в поли­ти­ката и пуб­ли­каци­ите на редица рус­ко­е­зични медии, вклю­чи­телно в интер­нет сек­тора. Това съобщи гово­ри­те­лят на рус­кото външно мини­стер­ство Мария Заха­рова на брифинг. „От докумен­тите следва, че Лон­дон чрез посред­ници поддържа дей­но­стта на т.нар. неза­ви­сими информаци­онни изда­ния — такива като „Медуза” (рус­ко­е­зично лат­вийско интернет-​издание) и „Меди­азона” (руско интернет-​издание, осно­вано от групата Pussy Riot), а също така е изгра­дил тайна мрежа от вли­я­телни блогъри в рус­ко­е­зич­ния сег­мент на соци­ал­ните мрежи „за съз­да­ване на усло­вия за смяна на режима” в Русия и „за под­копа­ване на рус­кото вли­я­ние” в стра­ните от Източна Европа и Цен­трална Азия. Мате­ри­а­лите са много и ние сега ги изу­ча­ваме. Учудващо е, че досега няма ника­ква реакция от страна на бри­танците, които така оби­чат да обсъж­дат про­блемите на другите и непрекъс­нато да поуча­ват всички”, каза Захарова.

Появата на докумен­тите, които са някол­ко­сто­тин, може да се дължи на хакер­ската група Anonymous и затова е важно офици­а­лен Лон­дон да комен­тира съби­ти­ето. Докумен­тите наг­ледно показ­ват как Форин офис е давал ука­за­ния на меди­ите да при­в­ли­чат ауди­то­рия — главно сред мла­дото поко­ле­ние, да я настройва срещу вла­стите и да я под­ти­ква към неза­конни про­тестни действия. Става дума за сек­рет­ния бри­тан­ски про­ект Иници­а­тива „Чест­ност”, за който е известно още от 2018 г. Тогава стана ясно за отпус­ната сума от 10 млн. фунта за наети подръчни автори. На тях е поста­вена зада­чата чрез непра­ви­тел­ствени орга­ни­за­ции да „раз­об­ли­ча­ват кремъл­ската про­паганда”. Така започва да се съз­дава мрежа от „агенти за вли­я­ние”, които пуб­ли­ку­ват „пра­вилни тек­стове” в раз­лични суб­си­ди­рани от чуж­бина рус­ко­е­зични медии. Парите оти­ват в смет­ките на частни фирми, които по ука­за­ние от Лон­дон чрез под­кон­тролни на Вели­ко­бри­та­ния руски НПО срещу добро заплащане наемат под­хо­дящи жур­на­ли­сти и блогъри в рус­ките медии, за да тиражи­рат „остри теми”, насо­чени срещу ръко­вод­ството на страната.

„Сви­де­тели сме на добре пла­ни­рана анти­руска кампа­ния, финан­си­рана от западни страни, в която участват не само „Медуза” и „Меди­азона”, но и редица други изда­ния”, уве­рен е Вла­ди­мир Шапо­ва­лов, зам.-директор на Инсти­тута по исто­рия и поли­тика на Мос­ков­ския педагоги­че­ски държа­вен уни­вер­си­тет. „В агре­сив­ната информаци­онна война срещу Русия наем­ници ста­ват преди всичко хора после­до­ва­тели на гене­рал Вла­сов (вою­вал на стра­ната на Хит­лер по време на Оте­че­стве­ната война), на които им е все едно кой им плаща”, смята поли­ти­че­ският ана­ли­за­тор Павел Шипи­лин. Така напри­мер, компа­ни­ята Albany — един от подизпъл­ни­те­лите на про­екта Иници­а­тива „Чест­ност”, в свой отчет пише, че се ори­ен­тира към мла­дежите с руски про­из­ход в При­бал­тика, „които могат да повлияят на по-​възрастното поко­ле­ние и да възпи­тат у него „евро­ат­лан­ти­ческа идентичност”.

„Използва­ните тех­но­логии се усъвършен­стват, за да може по-​изтънчено да се влияе на съзна­ни­ето на рус­наците. Раз­ра­бот­ват се по-​рафинирани информаци­онни про­дукти, за да не остава усеща­нето, че вну­ше­ни­ята се натрап­ват”, пояс­нява поли­то­логът Андрей Кош­кин. На осо­бена кри­тика и при­с­мех се излагат древ­ните руски тра­диции, пат­ри­о­тич­ното възпи­та­ние на мла­дежта в Русия и орга­ни­зи­ра­ните от феде­рал­ните и мест­ните вла­сти иници­а­тиви за раз­ви­тие на под­рас­тващото поколение.

Спо­ред пред­се­да­теля на Коми­си­ята за раз­ви­тие на информаци­он­ното обще­ство към Обще­стве­ната палата на РФ Алек­сандър Мал­ке­вич в Москва отдавна е ясно, че именно на Запад в рус­ко­е­зич­ния сег­мент на интер­нет се фаб­ри­ку­ват напад­ките срещу вла­стите в Русия, срещу ней­ните тра­диции и обще­ствени предпо­чи­та­ния. „На такива изда­ния като „Медуза”, „Меди­азона” и редица други са надя­нати юзди — и в поли­ти­че­ски, и във финан­сов сми­съл, дърпани от западни покро­ви­тели”, заяви той. Докумен­тите раз­кри­ват, че тъй като тези изда­ния „нямат достатъчно опит и не разпо­лагат с необ­хо­ди­мите инструменти за ефек­тивно разпро­стра­ня­ване на мате­ри­али сред нова ауди­то­рия”, компа­ни­ята Zinc Network усърдно работи да им осигури ресурси и мак­сима­лен обхват. Като подизпъл­ни­тел тя орга­ни­зира еже­сед­мични семи­нари със сътруд­ници на изда­ни­ята, „за да вне­сат нуж­ните корекции в редакци­он­ната и стопан­с­ката им стратегия”.

„Всъщ­ност още през ноем­ври 2017 г. на срещата на високо рав­нище на Евро­съюза тога­ваш­ният бри­тан­ски премиер Тереза Мей обяви за пла­но­вете на Русия да бъде при­да­ден „ста­тут на враж­дебна страна” и обеща да отпусне 100 млн. фунта за борба с „кремъл­ската дез­информация по целия свят. Сега полу­чихме докумен­тално потвър­жде­ние за реа­ли­зи­ра­нето на тази програма”, заяви Захарова.

Тя добави, че изтек­лите в интер­нет про­стран­ството данни сочат, че в щедро финан­си­ра­ната опе­рация участват такива бри­тан­ски медии като Би Би Си и Рой­терс. Те рабо­тят с посред­ни­че­с­ките фирми PR-​контор, Zinc Network и Albany, с вете­рани на сек­рет­ните информаци­онни кампа­нии, орга­ни­зи­рани от Англия в чуж­бина. В спи­съка на тези подизпъл­ни­тели се е ока­зала и небе­зиз­вест­ната скан­дална група на бри­тан­ския про­паган­ден про­ект Bellingcat.

„В анти­рус­ката информаци­онна кампа­ния става дума за мощна и системна работа на бри­тан­с­ките вла­сти, насо­чена не само към демо­ни­за­ция на нашата страна на меж­ду­на­род­ната арена — този етап оче­видно вече е преми­нат, но и към деста­би­ли­зи­ране на вътреш­нопо­ли­ти­че­с­ката ситу­ация”, под­черта гово­ри­те­лят на Външно министерство.

Спо­ред нея появи­лият се в интер­нет масив от документи на Форин офис е само върхът на айс­берга. Затова Москва сега оча­ква разяс­не­ния от Лон­дон. Ако такава реакция не последва, ще стане ясно, че докумен­тите са автен­тични. А това ще раз­крие фалши­вия образ на Вели­ко­бри­та­ния, който тя си съз­дава като държава, уважа­ваща неза­ви­симата жур­на­ли­стика и сво­бо­дата на сло­вото, на държава, която уж се бори с лъж­ли­вите пуб­ли­кации, с чер­ния пиар и с наме­сата във вътреш­ните работи на суве­ренни страни. „Ние знаем и колко стру­ват всички тези т.нар. меж­ду­на­родни форуми, орга­ни­зи­рани под еги­дата на Вели­ко­бри­та­ния, посве­тени уж на сво­бо­дата на сло­вото. Знаем също кой стои зад тези форуми, каква е основ­ната им идея и главно посла­ние. „Ако не чуем от Лон­дон сми­слен комен­тар за изложе­ните в докумен­тите факти, ще раз­бе­рем, че неза­ви­симо­стта на бри­тан­с­ките медии може да се купи за добри пари”, отбе­ляза Захарова.