Печат

Песков: Внимавайте какви вестници четете!

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Геопо­ли­тика

„Ако се грижите за своето хра­нос­ми­лане, не четете преди обяд съвет­ски вест­ници”. Такъв съвет дава д-​р Пре­об­ражен­ски в романа на Булга­ков „Кучешко сърце”. Почти същото посъветва и пре­зи­дент­ският гово­ри­тел Дмит­рий Пес­ков, когато бе запи­тан за повдиг­на­тата отново в япон­ските медии тема за Курил­ските острови.

Осо­бено арогантна бе пуб­ли­каци­ята в един от информаци­он­ните пор­тали на английски език под загла­вие „Япо­ния има нужда от нова стра­тегия, за да си върне „север­ните тери­то­рии” от Русия”. Стра­теги­ята се родила след при­е­тите мина­лата година поправки в Рус­ката кон­сти­туция, които забра­ня­ват пре­да­ва­нето на как­вито и да било тери­то­рии на други държави. Затова Токио про­явява готов­ност да помогне на всеки руски опо­зици­о­нер, вклю­чи­телно и Навални, който обещае, че след като дойде на власт, ще върне ост­ро­вите на Япо­ния. Отго­ворът на Пес­ков бе кратък: „Не четете такива вестници!”.

Достатъчно е да се цитира нача­лото на въпрос­ната ста­тия. „Оче­видно е, че адми­ни­страци­ята на пре­зи­дента Путин само дразни Япо­ния с възможни прего­вори. Токио трябва да при­влече меж­ду­на­род­ното внима­ние към реша­ва­нето на този въпрос. Иначе прего­во­рите съв­сем ще увех­нат. Путин няма наме­ре­ние да връща ост­ро­вите. Москва продължава кон­сул­таци­ите само за да извлече ико­номи­че­ски ползи”.

По-​нататък от пуб­ли­каци­ята става ясно, че японците са били силно разо­ча­ро­вани от кон­сти­туци­он­ните поправки в Русия. Затова, изгу­били вся­ка­ква надежда, днес те могат да се упо­ва­ват само на „смяна на режима” в Москва. С тази надежда трябва да са готови да помагат на рус­ките опо­зици­онни сили, дори на такава без­на­деждна фигура, как­вато е Навални.

„Новата стра­тегия” обаче вече е била упо­тре­бя­вана. Още по време на Руско-​японската война през 19041905 г. Токио поддържаше разни рево­люци­онни и антипра­ви­тел­ствени движе­ния в Русия, за да я отслаби. Тогава обаче тези действия бяха в инте­рес на Япо­ния, докато днес япон­ските „супер пат­ри­оти” вадят кесте­ните от огъня под вну­ше­ни­ето на САЩ.

Спо­ред Пес­ков във всички страни, вклю­чи­телно и в Япо­ния, има екс­треми­сти, които се опит­ват със сво­ите ради­кални възг­леди и при­зиви да заме­нят кон­струк­тив­ния диа­лог и доб­ро­съсед­ство. По думите му Москва цени диа­лога с Япо­ния и е готова да решава и най-​сложните въпроси с прего­вори. В отноше­ни­ята с Русия про­во­каци­ите не са помогнали никому.