Печат

АЕЦ "Аккую" се строи ускорено

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Наука

АЕЦ „Аккую” в Турция е пър­вият про­ект в света, който се реа­ли­зира по модела строй-​владей-​експлоатирай (build-​own-​operate).

Сгло­бя­ва­нето на глав­ните цир­ку­лаци­онни помпени агрегати за втори енерго­блок на АЕЦ „Аккую” е в ход. Това съобщи www​.atomic​-energy​.ru. Предпри­я­ти­ето „Пет­ро­за­вод­скмаш”, филиал на „АЕМ –тех­но­логии” на „Роса­том”, започна сгло­бя­ва­нето на сфе­рич­ните корпуси за глав­ните цир­ку­лаци­онни помпени агрегати за втори енерго­блок на АЕЦ „Аккую”. По данни от 23 фев­ру­ари на тур­ската медия www​.aa​.com​.tr стро­и­тел­ството на пър­вата АЕЦ в Турция „Аккую”, се движи с уско­рени темпове. Поста­ве­ните цели за тази година са реа­ли­за­ци­ята на цялост­ния про­ект да се повиши от 16 на 27,5%, а през след­ващата се пла­нира завършване на 41,25% от цен­тра­лата. Агенция Anadolu, позо­ва­вайки се на тур­ското Мини­стер­ство на енерге­ти­ката и при­род­ните ресурси, съобщи, че през 2020 година про­ект­ната компа­ния е успяла да постигне 16,25% от про­екта при пла­ни­рани 8%.

Спо­ред пла­но­вете на тур­ското пра­ви­тел­ство, пър­вият реак­тор на атом­ната цен­трала трябва да бъде пус­нат в експло­атация през 2023 година, когато ще се чества и 100-​годишнината от осно­ва­ва­нето на Репуб­лика Турция. С това цялост­ният про­ект ще бъде завършен на 56,25%.

Пър­вата АЕЦ в Турция ще е с четири енерго­блока с реак­тори ВВЕР-​1200 с обща мощ­ност от 4800 мега­вата. Стой­но­стта на про­екта се оце­нява на над 20 мили­арда долара. След при­клю­ч­ване на стро­и­тел­ството АЕЦ „Аккую” ще гене­рира около 35 мили­арда кВтч годишно.