Печат

Цифрови двойници на атомни електроцентрали

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Наука

Рус­кият науч­но­из­сле­до­ва­тел­ски инсти­тут по експло­атация на АЕЦ започна раз­ра­бот­ване на циф­рови двой­ници на атомни елект­роцен­трали с малка мощ­ност с реак­торни инста­лации РИТМ-​200Н и „Шелф-​М”. Двой­ни­кът ще вклю­чва изчис­ли­телни кодове, моде­ли­ращи физи­че­с­ките процеси в реак­тора (топло­хид­рав­лич­ните, неутронно-​физическите и елек­тро­тех­ни­че­с­ките) в раз­лич­ните режими на експло­атация, сред­ствата за моде­ли­ране и моде­лите, базите данни и сер­виз­ното програмно осигуряване.

На циф­ро­вия двой­ник може да се отра­бот­ват проектно-​конструкторските реше­ния до реа­ли­зи­ра­нето им в метал, да се про­вери съвме­стимо­стта на обо­рудва­нето и системите за управ­ле­ние, да се решат въпроси, свър­зани с без­опас­но­стта и обу­че­ни­ето на пер­со­нал. Циф­ров двой­ник за АЕЦ с малка мощ­ност се съз­дава за пръв път в Русия, съобщи www​.atominfo​.ru.

„Фак­ти­че­ски в близ­ките няколко години раз­ра­бот­ва­нето и достав­ката на циф­рови двой­ници заедно с изде­ли­ята може да се превърне в стан­дарт. Основ­ните обла­сти, в които те се използ­ват са про­из­вод­ството, транспорта, енерге­ти­ката, медици­ната и здра­веопазва­нето”, заяви ръко­во­ди­те­лят на про­екта Алек­сандър Михалчук.