Печат

За изборите са регистрирани 89 кандидат-губернатори

За губер­на­тори на 18 реги­она са реги­стри­рани 89 кан­ди­дати, съобщи пред­се­да­те­лят на ЦИК Ела Памфи­лова, запо­зна­вайки жур­на­ли­стите с резул­та­тите от реги­страци­он­ната кампа­ния, която при­ключи на 13 август. Памфи­лова посочи, че жела­ние да се състе­за­ват за губер­на­тори са изявили 147 души, но офици­ално са реги­стри­рани 89. Най-​много кан­ди­дати имало в Иркут­ска област, Кам­чат­ския край и Чувашия — съо­т­ветно 17,16 и 13, но са били реги­стри­рани по петима в тези региони.

На 46 пре­тен­денти им е отка­зана реги­страция, а още 12 са загу­били ста­тута си на кан­ди­дат. В мно­зин­ството слу­чаи (74%) при­чина за отказа е това, че не са пред­ста­вени необ­хо­ди­мите документи, а една пета от кан­ди­да­тите не са преми­нали общин­ския филтър.

Един­ният ден за гла­су­ване е 13 сеп­тем­ври, когато ще се про­ве­дат преки избори за губер­на­тори на 18 реги­она на Русия. В два субекта — Ненец­кия и Ханти-​Манскийския авто­номни окръзи, губер­на­то­рите ще се изби­рат от депу­та­тите в реги­о­нал­ните зако­но­да­телни събрания.