Печат

Алиса от семейството на чудесата

Факул­тетът по пси­хо­логия в Мос­ков­ския държа­вен уни­вер­си­тет (МГУ) е готов да при­еме на обу­че­ние Алиса Теп­ля­кова. Става дума за осемго­диш­ната мос­ков­чанка, която това лято взе всички изпити от мату­рата за завършено средно обра­зо­ва­ние и получи зре­лостно сви­де­тел­ство. Тя получи мак­симално високи оценки по всички задължи­телни и пред­мети по избор — руски език, профилна матема­тика, био­логия и информа­тика. Сега Алиса гордо показва дипло­мата си и носи неофици­ал­ното зва­ние „Най-​младият аби­ту­ри­ент на страната”.

По думите на баща й Евге­ний Теп­ля­ков тя меч­та­ела да стане пси­хо­лог. Сега й пред­стои да се яви на при­ем­ните изпити в уни­вер­си­тета. Във факул­тета уве­риха, че са готови да при­емат всеки, който не само се е спра­вил добре с изпи­тите по опре­де­лени спе­ци­ал­но­сти, но и който иска да свърже про­фе­си­ята си с пси­хо­логи­че­с­ката наука и прак­тика и да помага на гражданите.

Семейството на Алиса е много­детно. Тя е най-​голямото от оста­на­лите шест брат­чета и сест­ри­чета, които вър­вят по ней­ните стъпки. Седемго­диш­ният й брат вече е взел изпи­тите за IX клас. И двамата роди­тели са с висше обра­зо­ва­ние и са възпи­та­ници на МГУ. Те обяс­ня­ват, че сами се занима­ват с обу­че­ни­ето на децата си, без помощта на външни репе­ти­тори и частни уроци. Спо­ред тях децата не са „вун­дер­кинди”, про­сто трябва пра­вилно да се насоч­ват забе­лежи­тел­ните осо­бе­но­сти и възмож­но­сти на дет­ската памет. Те използ­вали мето­ди­ката на съвет­ската педагогика и обра­зо­ва­телна система. Всяко нормално и най-​обикновено дете от 4-​годишна въз­раст има спо­соб­но­стта да чете и да смята, ако с него се занима­ват пра­вилно. Забе­лежи­тел­ните харак­те­ри­стики на човеш­ката памет в тази ранна въз­раст про­ли­ча­ват най-​добре при възпри­ема­нето и науча­ва­нето на чужди езици и би тряб­вало да се използ­ват, казва бащата.

Меди­ите обър­наха внима­ние на още една „осо­бе­ност” на семейството: то е от девет души, живее в едно­стаен апар­тамент. Орга­ните по опе­ката, които отго­ва­рят за усло­ви­ята, в които рас­тат децата, не само не са помогнали да роди­те­лите при много­крат­ните им опити да подоб­рят жилищ­ните си усло­вия, но издигали най-​различни препят­ствия. Сега, след наме­сата на меди­ите, семейството се надява чинов­ниците от район­ната община да вземат благопри­ятно реше­ние по слу­чая. И Алиса от „семейството на чуде­сата” да има добри усло­вия да завърши висшето си образование.