Печат

Грушко: "Търпението ни не е безгранично"

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Светът

Европе­йс­ките страни не трябва да под­лагат на изпи­та­ние търпе­ни­ето на Русия по въпроса за сътруд­ни­че­ството в Съвета на Европа, заяви в поне­дел­ник заместник-​министърът на външ­ните работи на Рус­ката феде­рация Алек­сандър Грушко по време на кръгла маса в съвета на феде­раци­ята на тема „25 години член­ство на Русия в Съвета на Европа: сътруд­ни­че­ство или конфронтация”.

„Готови сме да рабо­тим в Съвета на Европа, но само въз основа на ней­ния устав. Не е нужно нашето търпе­ние да бъде под­лагано на изпи­та­ние, то не е безгра­нично — каза Грушко. — Днес именно запад­ното мно­зин­ство носи исто­ри­че­с­ката отго­вор­ност на Съвета на Европа за бъдещето на прав­ното и хума­ни­тар­ното про­стран­ство на континента.”

Дипло­матът посочи, че всички меж­ду­на­родни орга­ни­за­ции зави­сят от това доколко стра­ните участ­нички се нуж­даят от тях за реа­ли­зи­ране на наци­о­нал­ните инте­реси и добави, че Съветът на Европа има бъдеще, ако орга­ни­за­ци­ята съхрани сво­ята само­сто­я­тел­ност и многопрофил­ност и формира обе­ди­ни­те­лен дне­вен ред.

„Стремежът Съветът на Европа да се превърне в при­датък на Европе­йския съюз, в инструмент за обра­ботка на зави­симата перифе­рия в областта на пра­вата на човека, няма да завърши с нищо добро, което озна­чава, че ще загуби сми­съла на съще­ству­ва­нето си”, резюмира Грушко.

Русия свързва сво­ята работа в струк­ту­рите на Съвета на Европа с отноше­ни­ята с кон­кретни страни, чле­ну­ващи в тази орга­ни­за­ция. „Ние не можем да отде­ляме нашите отноше­ния със стра­ните от нашето уча­стие в меж­ду­на­род­ните орга­ни­за­ции. Съветът на Европа е клуб от държави. Там е Франция, там е стара Европа, нова Европа. При всички слу­чаи въпро­сът за нашето уча­стие в тази орга­ни­за­ция и въпро­сът за нашата поли­тика в нея е въпрос, свър­зан с комплекса дву­странни отноше­ния с всички държави, свър­зан с отноше­ни­ята с други меж­ду­на­родни орга­ни­за­ции, които действат на Европе­йския кон­ти­нент”, каза Грушко.