Печат

Мощни успокоителни упражнения във Великобритания

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Светът

Бри­тан­с­ките ВВС се гот­вят за уче­ния, които — както се съобщава, ще ста­нат най-​големите за послед­ните 30 години. „Манев­рите ще се състоят, за да се изра­боти готов­ност в слу­чай на напа­де­ние от руска страна”, пише бри­тан­ският Sun.

Спо­ред авто­рите на пуб­ли­каци­ята в хода на уче­ни­ята се пла­ни­рат десанти по маги­страли и граж­дан­ски летища. Пило­тите ще тре­ни­рат и отра­зя­ване на атаки от типа на тази, която Япо­ния предприе през 1941 г. срещу аме­ри­кан­с­ките ВМС в Пърл Хар­бър. По думите на глав­ния маршал на бри­тан­с­ката авиация Майк Уиг­стън воен­ните щели да се упраж­ня­ват в разпръскване на авиаци­ята в усло­вия на тре­вога с цел да не се допусне ней­ното унищожа­ване в слу­чай на маси­ран удар с хипер­зву­ково оръжие. Поста­вена е зада­чата изтре­би­те­лите да бъдат групи­рани по четворки. „Най-​лошият сце­на­рий ще бъде, ако райо­ните на Бри­та­ния се окажат в полето на досега­емост на рус­ките ракети”, пише вестникът.

Това твър­де­ние би тряб­вало да пре­диз­вика сери­о­зно безпо­койство сред бри­тан­с­ките граж­дани, тъй като е известно, че усло­ви­ята за „най-​лошия сце­на­рий” са налице, а в ръко­вод­ството на крал­ските ВВС не знаят за това и се надя­ват на няка­кво чудо, което искат да внушат на насе­ле­ни­ето. То обаче няма как да се случи, защото в Лон­дон трябва добре да съзна­ват, че имат зна­чи­телно изо­ста­ване в раз­ра­бот­ва­нето на съвременни сред­ства на ПРО и ПВО. И още — че рус­ките ракетни комплекси са разпо­ложени на възможно най-​изгодните позиции за нана­сяне на удари по враже­ски цели. А Крал­ството с при­същото му чув­ство на само­до­вол­ство и висо­коме­рие само се обяви за такава цел.

Ако нашите изтре­би­тели бъдат пръс­нати на 12, а не на две бази, на Русия няма да й бъде тол­кова лесно да нанесе раз­ру­ши­те­лен удар”, авто­ри­тетно твърди глав­ният бри­тан­ски маршал. За съжа­ле­ние това малко може да утеши бри­танците. По-​скоро — никак. Неза­ви­симо от мощ­ните успо­ко­и­телни упраж­не­ния на крал­ските пилоти.