Печат

В НАТО няма консенсус за преговори с Москва

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Съюз­ниците от НАТО не са стиг­нали до кон­сен­сус за прего­вори с Русия по въпроса за гаранци­ите за сигур­но­стта и тех­ния формат, пише вест­ник „Фай­нен­шъл Таймс”, като се позо­вава на свои източници.

Спо­ред изда­ни­ето, съюз­ниците от НАТО са се при­ми­рили с необ­хо­димо­стта да водят прего­вори с Русия — воен­ните от запад­ните страни искат да избегнат пре­кия отказ от пред­ложе­ни­ето на Москва и заради това се опит­ват да наме­рят обла­сти на вза­имно съгла­сие и да успо­коят ситуацията.

В свое обръще­ние чинов­ниците от запад­ните страни отхвър­лят почти всички пред­ложе­ния на Русия, като ги смя­тат за невъзможни, неправ­допо­добни и про­ти­во­ре­чащи на дого­во­рите, склю­чени след края на сту­де­ната война. Въпреки това те при­зна­ват, че „затво­ре­ните врати” като отго­вор на дипло­ма­ти­че­ското пред­ложе­ние на Москва могат да влошат нещата.

Про­блемът е, че, ако про­сто кажат „не” на пред­ложе­ни­ята на Москва, няма да има про­стран­ство за прего­вори”, казва пред вест­ника нена­зо­ван висо­копо­ста­вен дипло­мат от НАТО. Спо­ред него стра­ните членки на НАТО и на Евро­съюза засега обсъж­дат как да отго­во­рят на про­ек­тите за договорености.

Офици­ални лица съобщиха на „Фай­нен­шъл Таймс”, че няма единно мне­ние за това как да преми­на­ват прего­во­рите и кой да участва в тях”, се казва в информаци­ята на вестника.

Спо­ред нена­зо­вани чинов­ници ще бъде трудно да се наме­рят обла­сти, по които могат да бъдат про­ве­дени обсто­я­телни прего­вори. Рабо­тата е там, че али­ансът отхвърля почти всички отстъпки, които биха могли да оказ­ват вли­я­ние върху сигур­но­стта на него­вите чле­нове или върху суве­ре­ни­тета на Украйна, пише изданието.