Печат

Русия отговаря на оръжейните доставки от Запада

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Посто­ян­ният пред­ста­ви­тел на Рус­ката феде­рация в ООН Васи­лий Небензя заяви, че Русия нанася удари по инфра­струк­турни обекти в Украйна в отго­вор на напомп­ва­нето на стра­ната с оръжия от страна на Запада. Той каза това на засе­да­ние на Съвета за сигур­ност на ООН, цити­ран от РИА „Новости”.

Искаме да под­чер­таем, че нана­сяме удари по инфра­струк­турни обекти в Украйна в отго­вор на помпа­нето на тази страна със западни оръжия и без­раз­съд­ните при­зиви на Киев за военна победа над Русия”, поясни Небензя.

Той нарече една от целите на спе­ци­ал­ната опе­рация в Украйна „под­копа­ване на бое­спо­соб­но­стта на укра­ин­ската армия”, която по думите на Небензя заплашва сигур­но­стта и тери­то­ри­ал­ната цялост на Русия.

Небензя също така под­черта, че тази цел ще бъде реа­ли­зи­рана с военни сред­ства, докато Киев не заеме позиция, която да поз­во­лява да се обсъдят и „опи­тат да раз­решат” при­чи­ните за започ­ва­нето на спе­ци­ал­ната военна опе­рация на Русия.

Дипло­матът добави, че рус­ката страна засега не е чула „готов­ност за мир” от страна на укра­ин­ския пре­зи­дент Вла­ди­мир Зелен­ски и него­вите съюз­ници, а „само езика на без­раз­съд­ните ултиматуми”.

Спеш­ното засе­да­ние на Съвета за сигур­ност на ООН за Украйна беше сви­кано по искане на Киев във връзка с уда­рите по инфра­струк­ту­рата на страната.