Печат

Внимание: небето се затваря!

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Москва обяви, че след САЩ също излиза от договора за взаимно въздушно наблюдение

На 15 яну­ари т.г. Русия обяви, че излиза от Дого­вора за открито небе, съобщи ТАСС. Това стана близо два месеца, след като на 22 ноем­ври САЩ завършиха проце­ду­рата по офици­ал­ното и окон­ча­телно напус­кане на дого­вора. Документът беше подпи­сан на 24 март 1992 г. в Хел­зинки от 23 държави членки на ОССЕ.

Европа вед­нага осъди реше­ни­ето на Вашинг­тон и при­зова Русия да не реагира симет­рично и дого­ворът да бъде запа­зен. Много бързо про­лича, че позици­ята на европе­йс­ките съюз­ници от НАТО не е насо­чена към запазване на дого­вора, а към извли­чане на едно­странни пре­имуще­ства от напус­ка­нето на Вашингтон.

В името на общия инте­рес Москва поиска от Брюк­сел да бъдат подпи­сани допъл­ни­телни усло­вия. Пър­вото, че Европа няма да пре­дава на САЩ полу­че­ната от поле­тите над руска тери­то­рия информация и второ, ще раз­реши руски само­лети да летят над аме­ри­кан­ски военни обекти в Европа. Москва получи отказ. Нещо повече, стана ясно, че Вашинг­тон е настоял пред съюз­ниците си да поемат задълже­ни­ето да му пре­да­ват информаци­ята от поле­тите си над Русия.

Съз­да­лата се ситу­ация за нас е абсо­лютно непри­ем­лива. Изли­за­нето на САЩ от дого­вора коренно промени конфигу­раци­ята, заложена при форми­ране режима на открито небе и наруши баланса на инте­ре­сите. Така фак­ти­че­ското унищоже­ние на дого­вора при­доби необ­ра­тим харак­тер. Като се имат пред­вид изложе­ните обсто­я­тел­ства, ръко­вод­ството на стра­ната взе реше­ние за начало на проце­ду­рата по изли­за­нето на Русия от дого­вора”, заяви гово­ри­те­лят на рус­кото Външно мини­стер­ство Мария Захарова.

САЩ много ще съжа­ля­ват за реше­ни­ето си да изля­зат от Дого­вора за открито небе. Тази стъпка направи по-​нататъшното действие на дого­вора абсо­лютно без­сми­слено”, заяви поли­ти­че­ският наблю­да­тел Лукас Лейрос. Него­вото мне­ние се спо­деля от мно­зина военни експерти, спо­ред които сега Русия ще се съсре­до­точи върху раз­ви­ти­ето на кос­ми­че­с­ките системи за наблю­де­ние. „Трябва да се при­знае, че Москва до послед­ния момент се опит­ваше да спаси дого­вора, но европе­йс­ките чле­нове на НАТО не отго­во­риха на нито едно от ней­ните пред­ложе­ния. Тях­ното мъл­ча­ние може да се при­еме един­ствено като отрица­те­лен отго­вор. В такъв слу­чай Русия можеше да постъпи по един­ствено вер­ния начин — също да излезе от дого­вора”, обяс­нява наблюдателят.

Пред­се­да­те­лят на Коми­си­ята за отбрана на Думата Вла­ди­мир Шама­нов допусна, че след обя­вя­ва­нето за начало на проце­ду­рата по изли­зане на Русия от дого­вора ще послед­ват кон­сул­тации с новата адми­ни­страция на САЩ и тогава ще се стигне до окон­ча­телно реше­ние. Пре­ход­ният период може да продължи до три месеца.

Тази сед­мица стана ясно, че на ситу­аци­ята ще реаги­рат и стра­ните от Орга­ни­за­ци­ята по Дого­вора за колек­тивна сигур­ност. Бела­рус заедно с Русия ще ана­ли­зира прак­ти­че­с­ките възмож­но­сти за реа­ли­за­ция на Дого­вора за открито небе и ще вземе съо­т­вет­ното реше­ние, заяви гово­ри­те­лят на бела­рус­кото външно мини­стер­ство Ана­то­лий Глаз.

/„Русия днес”/