Печат

Москва се надява на нови отношения с Вашингтон

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Рано е за среща Путин-Байдън

През тази година пер­спек­ти­вата за среща на пре­зи­ден­тите на Русия и САЩ Вла­ди­мир Путин и Джо Байдън зависи и от епи­демио­логич­ната обста­новка в света, каза рус­кият посла­ник в САЩ Ана­то­лий Анто­нов. Освен това, спо­ред него, други усло­вия са изпъл­ва­нето със съдър­жа­ние на тези срещи, както и възмож­но­стта за общу­ване на много­странни меропри­я­тия, пре­дава РИА „Новости”.

По-​рано възмож­но­стта за теле­фо­нен разго­вор между Байдън и Путин оцени прес­сек­ре­та­рят на новия аме­ри­кан­ски пре­зи­дент Джен Псаки. Тя заяви, че на първо място стопа­н­инът на Белия дом ще общува с парт­ньо­рите и съюз­ниците на САЩ — в петък Байдън пла­нира да говори по теле­фона с преми­ера на Канада Джъ­стин Трюдо.

Москва се надява, че с идва­нето на власт на пре­зи­дента на САЩ Джо Байдън ще се отвори нова глава в раз­ви­ти­ето на руско-​американските отноше­ния, заяви в четвъртък рус­кият посла­ник във Вашинг­тон Ана­то­лий Анто­нов в ефира на теле­ви­зи­он­ния канал „Россия-​24″.

Току-​що се завър­нах от ина­угу­раци­ята. Внима­телно слушах речта на Байдън. Тър­сех, есте­ствено, нещо за външ­ната поли­тика, преди всичко — за отноше­ни­ята с Русия. Иска ми се да вяр­вам, че от днес ще бъде отво­рена нова глава в раз­ви­ти­ето на САЩ и, раз­бира се, в раз­ви­ти­ето на руско-​американските отноше­ния”, каза рус­кият дипломат.

Анто­нов отбе­ляза, че рус­ката страна се е запо­з­нала с позици­ите на кан­ди­да­тите за клю­чови постове в адми­ни­страци­ята на Байдън. „Не мога да кажа, че открихме много пози­тивни неща в изказва­ни­ята на кан­ди­да­тите за високи длъж­но­сти в адми­ни­страци­ята на САЩ — призна посла­ни­кът. — Все пак ми се иска да кажа: нека изча­каме малко. Едно нещо са обеща­ни­ята, изказва­ни­ята пред пуб­лика, а друго — реал­ните про­блеми, реал­ната работа, с които пред­стои да се занимава адми­ни­страци­ята от днес.”

Спо­ред Анто­нов рус­ката страна е раз­ра­бо­тила кон­кретна програма за раз­ви­тие на отноше­ни­ята със САЩ въз основа на опита от досегаш­ното вза­и­мо­действие с аме­ри­кан­с­ката администрация.

Нашата програма е пози­тивна, енергична, настъпа­телна. В зави­симост от това как се раз­ви­ват руско-​американските отноше­ния, ще има бури или обрат­ното — в меж­ду­на­род­ните отноше­ния ще настъпи тихо време”, каза Антонов.

Дипло­матът отбе­ляза, че вза­и­мо­действи­ето между двете страни не се огра­ни­чава с темата за продължа­ване на Дого­вора за по-​нататъшното съкраща­ване и огра­ни­ча­ване на стра­теги­че­с­ките напа­да­телни въоръже­ния. Освен него има още много други общи въпроси като про­ти­во­действи­ето на пан­деми­ята на коро­на­ви­руса, про­блемите за раз­ви­ти­ето на Арк­тика, усво­ява­нето на Кос­моса, бор­бата с теро­ризма, както и сътруд­ни­че­ството по про­блемите на климата.