Печат

Европарламентът ще спира "Северен поток-2"

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Европе­йският пар­ламент ще поиска от ЕС да спре стро­и­тел­ството на газопро­вода „Севе­рен поток 2″ заради аре­ста на блогъра Алек­сей Навални в Русия. Това съобщи на 20 яну­ари нем­ската теле­ви­зия NTV, позо­ва­вайки се на проекторезолюцията.

В нея се пред­лага да се въве­дат нови санкции срещу редица лица както юри­ди­че­ски, така и физи­че­ски, съобщи „Газета.ру”. Става дума за онези лица, които са участвали в реше­ни­ето за задър­жа­нето на Навални. Сред пред­ложе­ните от Евро­пар­ламента санкции са огра­ни­че­ния за движе­ние на тери­то­ри­ята на ЕС и замра­зя­ване на активи. Отбе­лязва се, че про­ек­то­ре­зо­люци­ята може да бъде разгле­дана от пар­ламен­та­ри­стите още на 21 яну­ари (до редакци­он­ното при­клю­ч­ване на броя). Санкци­ите трябва да бъдат при­ети еди­но­душно от 27-​те членки на Евросъюза.

На 19 яну­ари вър­хов­ния пред­ста­ви­тел на ЕС за външна поли­тика и сигур­ност Жозеп Борел заяви пред евро­депу­тати, че ЕС не може да възпрепят­ства реа­ли­зи­ра­нето на „Севе­рен поток-​2″, тъй като става дума за про­ект на частни компании.

Пред­ста­ви­те­лят на герман­ското пра­ви­тел­ство Мар­тина Фиц заяви пред жур­на­ли­сти: „Ние се запо­з­на­хме с послед­ните съби­тия, принцип­ната ни позици­ята за завършване на стро­и­тел­ството на „Севе­рен поток 2″ остава също непроменена”.

По-​рано Мини­стер­ството на ико­номи­ката и енерге­ти­ката на ФРГ обяви, че съжа­лява за реше­ни­ето на САЩ да разши­рят санкци­ите срещу „Севе­рен поток 2″. Те са въве­дени на 19 яну­ари срещу кораба за полагане на тръби „Фор­туна” и него­вия соб­стве­ник ООД „КВТ-​Рус”. „Газпром” пре­дупреди за възможно спи­ране на про­екта, но обяви наме­ре­ни­ето си да го завърши въпреки натиска, а Кремъл нарече санкци­ите незаконни.

От адми­ни­страци­ята на новия аме­ри­кан­ски пре­зи­дент Джо Байдън заявиха, че ще продължат с опи­тите про­ектът да бъде спрян.