Печат

Задачата на Русия е да създава, а не да руши

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

По слу­чай наци­о­нал­ния праз­ник на Бълга­рия — Деня на Осво­бож­де­ни­ето от тур­ско роб­ство, който честваме на 3 март, новият посла­ник на Рус­ката феде­рация в Бълга­рия Н.Пр. Елео­нора Мит­рофа­нова отправи поздра­ви­телно слово на българ­ски език във видео­обръще­ние, пуб­ли­ку­вано на офици­ал­ната стра­ница на рус­кото посол­ство във „Фейсбук”:

„Уважа­еми граж­дани на Бълга­рия и руски съна­род­ници, рад­вам се днес да се обърна към вас като посла­ник на Русия в Бълга­рия. Щаст­лива съм, че вече имам възмож­но­стта да се запоз­ная отблизо с много­ве­ков­ните тра­диции и вели­ко­леп­ната при­рода на вашата страна и, раз­бира, се с всички вас, скъпи при­я­тели. За Бълга­рия зная от първа ръка. Спом­ням си, когато бях сту­дентка на МГИМО, как въл­ну­ващо ни раз­каз­ваха на лекци­ите за бор­бата на българ­ския народ за бъдещето му.

Днеш­ният праз­ник е кон­станта в българ­ската исто­рия и тази посто­янна вели­чина не зависи от как­вито и да било поли­ти­че­ски предпо­чи­та­ния. Напро­тив, обе­ди­нява народа в продълже­ние на почти век и поло­вина. Осво­бо­ди­тел­ната война доказва, че зада­чата на Русия е да съз­дава, а не да раз­рушава, както казва в про­кламаци­ята си Алек­сандър II, обръщайки се към българ­ския народ. Тя доста при­ближава момента, когато Бълга­рия отново успява да играе само­сто­я­тел­ната си роля на меж­ду­на­род­ната арена.

Подвигът на рус­ките вой­ници и българ­ските опъл­ченци, вою­вали рамо до рамо за въз­ста­но­вя­ва­нето на държав­но­стта на Бълга­рия, ни поз­во­лява на този знаме­на­те­лен ден да кажем — това е наше общо насле­дие, обща победа, общ праз­ник. Убе­дена съм, че по-​нататък ще раз­ви­ваме сътруд­ни­че­ството между нашите страни в дух на вза­имно уваже­ние и рав­но­стойно партньорство.

Посла­ник Мит­рофа­нова пожела на българ­ския народ благопо­лу­чие и успехи. „Заедно ще успеем да се спра­вим с всички пре­диз­ви­ка­тел­ства, пред които сме изпра­вени. Честит праз­ник, скъпи при­я­тели! На добър час!”.