Печат

Русия и Беларус ще останат съюзни държави

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Светът

Светът тол­кова се е проме­нил, че е глупаво да обръщаме внима­ние на разго­во­рите за сли­ване на Русия и Бела­рус, заяви бела­рус­кият държа­вен глава Алек­сандър Лукашенко.

Както пре­дава „Спутник-​Беларус” във втор­ник лидерът на репуб­ли­ката е про­вел съвеща­ние за воен­ното сътруд­ни­че­ство с Русия, на което е засегнал състо­я­лите се на 22 фев­ру­ари в Сочи прего­вори с Вла­ди­мир Путин. Лукашенко е отбе­ля­зал, че разго­ворът с Путин е преми­нал в кон­тек­ста на Съюзната държава — „докъде сме стиг­нали, на какво рав­нище сме сега, на какво сме спо­собни в бъдеще”. Комен­ти­райки някои измислици и лъжи в раз­лични източ­ници за вли­за­нето на Бела­рус в състава на Русия или сли­ва­нето на стра­ните, той отбе­лязва, че „бела­ру­сите живеят в сво­ята квар­тира, макар и тя да не е голяма в срав­не­ние със съседската”.

„Ние сме суве­ренна и неза­ви­сима държава. Светът се е проме­нил тол­кова, че про­сто би било глупаво дори да мислим в това направ­ле­ние”, каза бела­рус­кият президент.

Спо­ред Лукашенко Минск продължава да коор­ди­нира отбра­ни­тел­ната си поли­тика с Москва. Той заявява, че иска да изгради такива отноше­ния и в ико­номи­ката, за да не ги изне­на­дат запад­ните санкции. При това бела­рус­кият държа­вен глава под­чер­тава, че не е обсъж­дал с Путин нито кре­дит за репуб­ли­ката, нито въпроси за пре­да­ване на властта.

Бела­рус е стра­теги­че­ски съюз­ник на Русия. Вза­и­мо­действи­ето в рам­ките на Съюзната държава, както и интеграци­ята вътре в Евразийския ико­номи­че­ски съюз, са фик­си­рани в Концепци­ята за външна поли­тика на страната.