Печат

Над 4000 военни от ШОС ще участват в ученията "Мирна мисия-2021"

Повече от 4000 воен­но­служещи от страните-​участнички в Шан­хай­с­ката орга­ни­за­ция за сътруд­ни­че­ство, ще бъдат задействани за съвмест­ните анти­те­ро­ри­стични командно-​щабни уче­ния „Мирна мисия — 2021″, които ще преми­нат на полигона Донгуз в Орен­бург­ска област през сеп­тем­ври. Това съобщи прес­служ­бата на Цен­трал­ния вое­нен окръг в края на мина­лата седмица.

По-​рано в Орен­бург се състоя финал­ният етап на кон­сул­таци­ите по въпро­сите на орга­ни­за­ци­ята на уче­ни­ята. В него участваха делегации от седем чуж­де­странни държави и на Русия. Извършена беше и рекогнос­ци­ровка на местата, където ще преми­нат прак­ти­че­с­ките действия.

Спо­ред заклю­чи­тел­ния про­то­кол уче­ни­ята ще преми­нат от 11 до 25 сеп­тем­ври тази година.

Воен­но­служещите от Китай и Казах­стан ще използ­ват своя военна тех­ника по време на уче­ни­ята. Пред­ста­ви­те­лите на оста­на­лите държави ще полу­чат тех­ни­ката от рус­ката страна.

Уточ­нява се, че в уче­ни­ята ще бъдат задействани авиаци­ята на Цен­трал­ния вое­нен окръг — вер­то­лети Ми-​8, раз­уз­на­ва­телни само­лети Су-​24МР, изтре­би­тели бом­бар­ди­ро­вачи Су-​34 и воен­но­транспортни само­лети Ил-​76.

По време на уче­ни­ята на воен­но­служещите пред­стои да отра­бо­тят задачи по подго­тов­ката и про­веж­да­нето на анти­те­ро­ри­стична опе­рация от коа­лици­онна групи­ровка войски и сили на държа­вите — участ­нички в ШОС.