Печат

"Хубавата градинарка" на Рафаело пристигна в Ермитажа

Държав­ният Ерми­таж пред­ставя на посе­ти­те­лите си шедьо­въра на Рафа­ело кар­ти­ната „Хуба­вата гра­ди­нарка” (1507), която при­стигна от Лувъра в Санкт Петер­бург. По спо­ра­зуме­ние между двата музея кар­ти­ната е тряб­вало да бъде експо­нат на времен­ната изложба „Лини­ята на Рафа­ело”. 15202020″ още през декем­ври 2020 г., но поради труд­но­стите, свър­зани с пан­деми­ята от COVID-​19 е доста­вена от Франция чак сега.

Кар­ти­ната при­стигна в Санкт Петер­бург едва сега, но благо­да­ре­ние на това мащаб­ният про­ект „Лини­ята на Рафа­ело. 15202020″ е продължен с изложба на една кар­тина от поре­дицата „Шедьоври на све­тов­ните музеи в Ерми­тажа””, раз­ка­заха пред ТАСС от прес­служ­бата на музея. Оттам уточ­ниха, че излож­бата ще продължи до 19 сеп­тем­ври 2021 г. „Лини­ята на Рафа­ело”, която раз­казва за после­до­ва­те­лите на рене­сан­со­вия майстор в све­тов­ното изку­ство, се про­веде в Ерми­таж от 10 декем­ври 2020 г. до 28 март 2021 г. Излож­бата е посве­тена на 500-​годишнината от смъртта на худож­ника Рафа­ело Санти (14831520) и е подго­т­вена съвместно от музе­ите на Русия и Западна Европа. На нея бяха пред­ста­вени някол­ко­сто­тин пред­мета на живопис, графика, скулп­тура и при­ложно изку­ство, вклю­чи­телно про­из­ве­де­ния на Джу­лио Романо, Парми­джа­нино, Пусен, Рубенс, Менгс, Ива­нов, Венеци­а­нов, Енгър, Коро и Пикасо.

За „Хуба­вата гра­ди­нарка” уред­ниците на Ерми­тажа оста­вили празна ниша, която оста­нала незапълнена.

Нишата, запа­зена за тази кар­тина в излож­бата „Лини­ята на Рафа­ело”, пре­красно изпълни сво­ята роля на празно про­стран­ство със сми­съл. Днес тя е сим­вол на лоял­но­стта на музей­ната общ­ност към обеща­ни­ята си, спа­зени дори при фор­смажорни обсто­я­тел­ства. Благо­дарни сме на брат­ския Лувър за възмож­но­стта днес да се въз­хища­ваме на „Хуба­вата гра­ди­нарка” в стил Ерми­таж — уеди­нено”, раз­каза гене­рал­ният дирек­тор на Държав­ния Ерми­таж Михаил Пиотровски.