Печат

Захарова: Русия уважава резултата от изборите в Молдова

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Светът

Москва се отнася с уваже­ние към резул­та­тите от пар­ламен­тар­ните избори в мол­дова и раз­чита, че те ще спо­соб­стват меж­ду­наци­о­нал­ното съгла­сие в стра­ната, се казва в комен­тар на офици­ал­ния пред­ста­ви­тел на рус­кото Мини­стер­ство на външ­ните работи Мария Заха­рова, пуб­ли­ку­ван на сайта на дипло­ма­ти­че­ското ведомство.

Дипло­матът също така посочва, че Москва потвър­ждава готов­но­стта си за раз­ви­тие на многопла­но­вото сътруд­ни­че­ство с новия пар­ламент и излъ­че­ното от него пра­ви­тел­ство, се казва в коментара.

Надя­ваме се на после­до­ва­телно реа­ли­зи­ране на действащите руско-​молдовски спо­ра­зуме­ния и дого­во­ре­но­сти, както и на продължа­ване на актив­ното уча­стие на Репуб­лика Мол­дова в интеграци­он­ните процеси на про­стран­ството на ОНД”, продължава Захарова.

Спо­ред пред­ста­ви­теля на рус­кото дипло­ма­ти­че­ско ведом­ство Русия е готова за вза­и­мо­действие с всички мол­дов­ски поли­ти­че­ски сили, насо­чено към укреп­ване на връз­ките между двете страни. „Убе­дени сме, че при­я­тел­ският харак­тер на отноше­ни­ята между Русия и Мол­дова отго­варя на корен­ните инте­реси на нашите съграж­дани, свър­зани от общата исто­рия, тес­ните духовни, кул­турни и хума­ни­тарни връзки”, под­чер­тава дипломатът.

Заха­рова напомня, че в пре­диз­бор­ния период рус­кото Мини­стер­ство на външ­ните работи неед­но­кратно е изра­зя­вало съжа­ле­ние по повод факти на външна намеса в мол­дов­ските вътреш­нопо­ли­ти­че­ски процеси, които са имали място от страна на САЩ, Европе­йския съюз и негови членки.