Печат

Американски сенатори поставиха ултиматум за "Северен поток - 2"

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Група репуб­ли­кан­ски сена­тори отпра­виха ултима­тум към Белия дом и Мини­стер­ството на финан­сите на САЩ с искане за въвеж­дане на нови санкции срещу газопро­вода „Севе­рен поток — 2″. Това съобщи агенция Bloomberg на 28 юли с позо­ва­ване на съо­т­вет­ното заяв­ле­ние, пре­даде REGNUM.

Спи­съкът на чле­но­вете на Сената, подпи­сали документа, вклю­чва 12 души. Те смя­тат, че реа­ли­зи­ра­нето на „Севе­рен поток — 2″ вреди пряко на инте­ре­сите на САЩ, както и на съюз­ниците и парт­ньо­рите на Вашингтон.

Авто­рите на заяв­ле­ни­ето смя­тат, че откри­ва­нето на газопро­вода ще уве­личи вли­я­ни­ето на Русия върху европе­йс­ките страни и ще деста­би­ли­зира крех­ката сигур­ност на Украйна, а също така ще „се поддържа по-​нататъшната руска агре­сия”. Ако иска­нето им не бъде удо­вле­тво­рено, те обеща­ват да бло­ки­рат назна­ча­ва­нето на двама кан­ди­дати в Мини­стер­ството на финансите.

Съще­временно газопро­водът „Севе­рен поток — 2″ е завършен на 99%. Това съобщи опе­ра­торът на про­екта Nord Stream 2 AG, който уточни, че рус­кият кораб за полагане на тръби „Фор­туна” продължава да работи в заклю­чи­тел­ния участък. Рус­ката Държавна дума нарече завършва­нето на про­екта голямо дело за Европа, като отбе­ляза, че европе­йс­ките потре­би­тели ще могат да полу­ча­ват по-​евтин газ от този, който преми­нава през тери­то­ри­ите на Украйна и Полша.

В същото време експер­тите под­чер­та­ват, че завършва­нето на газопро­вода, зао­би­ка­ляйки огра­ни­че­ни­ята, всъщ­ност дис­кре­ди­тира режима на санкци­ите на САЩ.

На Ико­номи­че­ския форум в Санкт Петер­бург пре­зи­дентът на РФ Вла­ди­мир Путин заяви, че „Севе­рен поток 2″ ще служи за енергий­ната сигур­ност на Европа и ще допри­несе за надеждно снаб­дя­ване на европе­йс­ките потре­би­тели. Путин уточни, че про­ектът е ико­номи­че­ски висо­ко­ефек­ти­вен и напълно отго­варя на най-​строгите еко­логични стан­дарти и тех­ни­че­ски изисквания.

На свой ред дирек­торът на Фонда за енергийно раз­ви­тие Сергей Пикин в интервю за RT под­черта, че недруже­люб­ните страни нямат възмож­ност да повлияят на завършва­нето на газопровода.

Оста­ват около две сед­мици до завършва­нето на про­екта, а после следва процес на сер­тифици­ране и промиш­лено въвеж­дане в експло­атация. Пър­вият лъч беше готов преди месец, така че мисля, че още през ноем­ври дого­во­ре­ният газ ще потече по тръ­бопро­вода”, каза експертът.