Печат

РФ призова САЩ и Украйна да преосмислят позицията си

Автор „Русия днес“. Пуб­ли­ку­вана в Новини

Рус­кото посол­ство в САЩ при­зо­вава Вашинг­тон и Киев да пре­разгле­дат позици­ята си относно годиш­ната резо­люция на Общото събра­ние на ООН за бор­бата с геро­изи­ра­нето на нацизма и нео­нацизма. В съобще­ни­ето, пуб­ли­ку­вано в Twitter, се отбе­лязва, че Русия осъжда всички форми на расо­вата дискриминация.

Рус­ката страна пред­стави годиш­ната резо­люция на Общото събра­ние на ООН „За бор­бата срещу про­сла­вя­нето на нацизма и нео­нацизма”. Само САЩ и Украйна са про­тив документа.

Надя­ваме се, че те ще пре­разгле­дат позици­ята си”, се казва в съобще­ни­ето на рус­кото посол­ство в САЩ.

По-​рано офици­ал­ният пред­ста­ви­тел на рус­кото външно мини­стер­ство Мария Заха­рова заяви, че Киев тихомъл­ком отг­леда цяло поко­ле­ние върху идео­логи­ята на нео­нацизма и експе­римен­тите с исто­ри­ята. По-​специално тя спомена състе­за­ни­ето по ули­чен бас­кет­бол в Ново­мирго­род, в което участва отбор с наиме­но­ва­ние „Хитлеристите”.

Заха­рова добави също, че Киев отдавна унищожава „памет­ниците на борците срещу фашизма” и издига монументи в чест на хит­ле­ристки спо­движ­ници, а също пре­напи­сва учеб­ници и забра­нява филми.